Hopp til innhold

-Norske spedbarn fullammes ikke nok

Norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler at spedbarn fullammes, altså kun får morsmelk, inntil de er seks måneder gamle. Likevel er det bare to prosent av norske spedbarn som fullammes så lenge.

Amming

99 prosent av norske mødre starter å amme, men få ammer ved seks måneders alder, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Foto: Colourbox

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Rikshospitalet.

Studien bygger på tall fra Den store mor og barn-undersøkelsen, hvor nær 30.000 mødre med barn deltok.

Andelen ammende mødre synker drastisk i løpet av barnets seks første levemåneder. Etter fire måneder fullammer under halvparten av mødrene.

  • 99 prosent av nybakte mødre i Norge starter å amme
  • Ved fire måneders alder får 44 prosent av barna fortsatt kun morsmelk
  • Kun to prosent fullammer ved seks måneders alder

Både Helsedirektoratet og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barnet fullammes inntil seks måneders alder.

- Det er ønskelig at flere norske mødre fullammer noe lenger, sier forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

LES OGSÅ: Facebook fjerner ammebilder

Sukkervann

Anne Lise Brantsæter, FHI.

Forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Forskningsstudien viser blant annet at i tilfeller hvor spedbarn fikk vann eller sukkervann i løpet av første leveuke, for eksempel hvis de var urolige eller hadde vanskelig for å sovne, var sjansen mindre for at de ble fullammet senere.

- Det kan derfor være god grunn til å oppfordre jordmødre og barnepleiere til å tenke seg godt om før de gjør dette. At litt vann eller sukkervann kunne ha effekt på fullammingen flere måneder senere, var overraskende, forteller Brantsæter.

LES OGSÅ: Mer giftstoffer av langvarig amming

Unødvendig tilleggsernæring

Ved fire måneders alder fikk 44 prosent av barna fortsatt kun morsmelk.

- Det kan være gode grunner for å introdusere fast føde tidligere enn seks måneder. Det som er ønskelig, er at den unødvendige tilleggsernæringen reduseres, sier Brantsæter.

Tegn på at barnet kan trenge tilleggskost før seks måneder er utilstrekkelig vektøkning, at barnet virker sultent selv etter hyppige brystmåltider og at barnet viser tydelig interesse for annen mat, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Undersøkelsen viser også at åtte av ti mødre fortsatt ammer når barna er seks måneder gamle. Svært få av disse fullammes.

LES OGSÅ: Norge er verdens beste mødreland

Risikofaktorer

Amming

Både Helsedirektoratet og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barnet fullammes inntil seks måneders alder.

Foto: Colourbox

Å unngå unødvendig tilleggsernæring, samt å forebygge ammeproblemer gjennom ammeveiledning og oppfølging, er noe som kan bedres for å komme nærmere målet om fullamming i seks måneder, mener forskerne bak ammestudien.

De fant blant annet ut at det var økt risiko for at mødre sluttet med fullamming av spedbarna før den anbefalte tiden dersom:

  1. barnet hadde fått morsmelkerstatning, sukkervann eller vann i første leveuke
  2. barnet var forløst med keisersnitt
  3. mor hadde hatt ulike ammeproblemer

LES OGSÅ: - Amming har ingen helseeffekt

- Morsmelk gir bedre motorikk

Det finnes flere gode helsemessige grunner til å fullamme, ifølge overlege Gro Nylander ved Nasjonalt kompetansesenter for amming.

– For eksempel forekommer det så godt som aldri ørebetennelse hos barn som blir fullammet. Morsmelken er full av antistoffer mot de bakteriene som danner ørebetennelse, fortalte Nylander til NRK.no i forrige uke .

Mye tyder også på at barn som har fått morsmelk skårer bedre på IQ-tester, samt at det kan ha betydning for barnets motorikk, for eksempel sitting og krabbing, ifølge overlegen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)