Hopp til innhold

- Tørkeballer fungerer ikke

Nå loves du mykere og mindre skrukkete tøy ut av tørketrommelen. I tillegg skal du kunne korte ned tørketiden med opp til 25 prosent.

Dryer Balls
Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Navnet er Dryer Balls. Produktet lover en vesentlig besparelse av strømforbruket til tørketrommelen. I pakken får du to baller som veier cirka 40 gram hver. Disse skal legges inn sammen med tøyet i maskinen.

- Spar 25 prosent strøm

Tørkeballene som kommer fra et britisk firma har fått omtale i flere utenlandske medier . Og sist høst startet Elkjøp salget av tørkeballene også i Norge. De koster opp mot 200 kroner, og så langt har nesten 30.000 nordmenn kjøpt dem. Men ikke alle er enige om at dette er et nyttig produkt.

Svein Medhus

Svein Medhus har testet tørkeballene - og er skeptisk.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

- Da jeg så reklamen i butikken, «spar 25 prosent», så tenkte jeg at dette måtte være for godt til å være sant, sier Svein Medhus.

Han er sivilingeniør og blogger på Urge4lessenergy . Her skriver han om utstyr som sparer strøm i husholdningen.

Testet selv

Ved en handletur på Elkjøp oppdaget Medhus disse tørkeballene. Han bestemte seg da for å utføre sin egen test. Den er enkel nok til at andre også kan utføre den selv.

I bloggen til Medhus er det gitt veiledning og dokumentasjon på gjennomførelsen.

Resultatet av testen var nedslående.

- Kort fortalt var det ingen som helst forskjell. Forskjellen med og uten baller var sånn cirka én prosent. Det er ikke i nærheten av de 25 prosent som jeg ble lovet. Dette er nok et kapittel i historien om at verden vil bedras, sier Medhus.

Bevist av engelsk lab

Selv om Medhus er overbevist om at tørkeballene ikke har noen effekt, så finnes det tester i utenlandske medier som i alle fall bekrefter en viss effekt. Gøteborgs-posten erfarte at tørketiden ble 16 % kortere med tørkeballene . Men ifølge Elkjøp finnes det dokumentasjon på et høyere resultat - slik reklamen lover.

- Det foreligger en test fra et laboratorium i England, gjort etter ISO-standard, som forteller om en besparelse på opp til 25 prosent, sier Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp.

Produsenten har gitt oss labrapporten som Elkjøp henviser til. Denne ble utført i 2004 av Technicare Services Limited, i Leicester, Storbritannia. Konklusjonen var at «tørketiden med ballene er 15 til 25 prosent raskere» enn uten tørkeballer.

- Feil testmetode

Dryer Balls

Nesten 30.000 nordmenn har kjøpt slike tørkeballer.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Ut fra denne konklusjonen skal det ikke være noen grunn til å tvile på at Dryer Balls er et produkt som holder hva det lover. I Norge kan tilsvarende tester utføres av Staten institutt for forbruksforskning (SIFO). De mener at den britiske testen ikke holder.

- Testmetoden som er brukt ifølge rapporten gir et feil grunnlag for å beregne resultatet. Derfor kan man ikke si at tørkeballene gir opp mot 25 prosent kortere tørketid, sier Engebret Rødningen, laboratorieansvarlig i SIFO.

I den britiske testen har man ikke målt den egentlige tørketiden for tøyet. I stedet har man sjekket fuktigheten i tøyet med og uten tørkeballer hvert 15. minutt. Når tøyet med tørkeballene så har blitt tørt etter 45 minutter, ser man at det fortsatt er litt restfuktighet i tøyet uten ballene. Dermed har man latt tørketrommelen gå helt til 60 minutter.

De ekstra 15 minuttene med tørking er da blitt tolket til at tørketiden er 15 minutter, altså 25 prosent, kortere med ballene.

- Sannsynligvis er jo tøyet uten ballene tørt før det er gått 60 minutter. Dermed er beregningen feil. Siden vi ikke har test ballene selv, så kan vi ikke si at det ikke er mulig å få så høy reduksjon i tørketid. Men det finnes i alle fall ikke grunnlag for å hevde dette ut fra denne testrapporten, sier Rødningen.

Og påstanden om at den britiske testen er utført etter en ISO-standard stemmer heller ikke.

- Det finnes ingen ISO-standard for slike tester. Den eneste standarden som labrapporten henviser til gjelder vaskeprosedyren før man tester bløthet og skrukking - ikke tørketid, sier Rødningen.

Lover pengene tilbake

Elkjøp lover nå å se nærmere på SIFOs vurdering av den britiske testen.

I mellomtiden kan alle som er misfornøyd med tørkeballene levere disse tilbake til Elkjøp, selv om de er kjøpt i fjor eller det mangler kvittering, sier Åshild Indresøvde.

Produsenten hevder på sin side at den britiske testen er god nok og at øvrige medieomtaler også bekrefter at tørkeballene fungerer godt nok.

Engebret Rødningen

Engebret Rødningen er laboratorieansvarlig hos SIFO.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen, NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)