Hopp til innhold

- Sex føles som å tenne en lighter i underlivet

Vestibulitt er en ny sykdom som gjør at unge kvinner ikke klarer å ha sex. - Smertene under samleie er ubeskrivelig vonde. Det er også vondt å sykle og dusje, sier Beate (23).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Smertefullt samleie forekommer i ulike studier hos 3-18 prosent av befolkningen, ifølge Norsk helseinformatikk . En del av disse smertene skyldes vestibulitt.

Vestibulitt er et merkelig navn, og en ukjent diagnose for de fleste. Men Beate kjenner altfor godt til fenomenet. Hun er en av mange unge kvinner som er rammet av sykdommen som gjør sex til et mareritt. 23-åringen har valgt å være åpen om plagene sine.

- Det går utover det meste i livet når jeg har så store smerter. Det er jo ikke akkurat lett å være i et parforhold når samleie blir såpass smertefullt. Heldigvis har jeg en svært forståelsesfull samboer, sier Beate til NRK.no.

Like symptomer

Beate fikk vestibulitt som 17-åring, og gradvis har det blitt verre.

- Det nytter ikke å sykle, og det gjør vondt å dusje. Noen ganger er det også smertefullt bare å sitte på en stol. Å bruke tampong er uaktuelt. Alt undertøy er vondt å ha på, samt olabukser og andre stramme plagg, forteller hun.

Pasientene beskriver symptomene på sykdommen veldig likt:

- Kvinnene sier det føles som om de har brennende, åpne sår i underlivet. Smertene er så sterke ved inntrengning at de ikke klarer å ha samleie. Jeg har hatt pasienter som ikke har klart å ha samleie på mange år. Mine pasienter er mellom 17 og 35 år, og kunne hatt et godt sexliv, sier sexolog Trude Aarnes til NRK.no. Hun er spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Trude Aarnes

Trude Aarnes, spesialist i sexologisk rådgivning.

Foto: Maria Elsness/NRK

Rammer unge kvinner

Vestibulitt er en langvarig smertetilstand som først og fremst rammer unge kvinner, ifølge Rikshospitalet . Området rundt skjedeinngangen blir svært smertefullt, og smerten utløses ved berøring, som samleie og bruk av tampong.

- Vestibulitt er en relativt ny sykdom, som vi har sett stadig mer av de siste ti årene. Men sykdommen er ofte ikke så lett å se ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. Derfor går disse pasientene ofte fra lege til lege. Jeg har hatt kvinner her som har vært hos åtte leger før de har fått en diagnose, forteller sexolog Trude Aarnes videre.

Ukjent for mange leger

Norsk gynekologisk forening bekrefter at leger ikke alltid oppdager vestibulitt.

- Det stemmer at kunnskapsnivået om vestibulitt er lavt blant norske leger, sier Bjørn Backe, leder i Norsk gynekologisk forening, til NRK.no.

For at andre som er rammet av vestibulitt lettere skal finne informasjon om sykdommen, har Beate opprettet nettsiden Vestibulitt.net på eget initiativ.

- Jeg blir kontaktet av mange andre med vestibulitt gjennom nettsiden min, og veldig mange forteller at de har blitt feilbehandlet og ikke blitt tatt på alvor, forteller 23-åringen.

Usikre årsaker

Vestibulitt er en av mange sykdommer legene ennå ikke har klart å finne hele årsaken til. Forskning som er gjort kan tyde på at stress, overbehandling med soppbehandlingsmidler og antibiotikakurer kan være en medvirkende årsak.

Overlege Rolf Kirschner

Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Foto: NRK

Mange kvinner har sex selv om de ikke har lyst, og slik pliktsex er også med på å gjøre dem syke .

- De fleste av mine pasienter er såkalt flinke piker, med høye ambisjoner. De har generelt et høyt stressnivå i kroppen, sier sexolog Aarnes.

Ved Vulvaklinikken på Rikshospitalet kan de stille vestibulitt-diagnosen, men ventetiden her er lang.

- Gjennom samtale med pasienten og en undersøkelse, ser vi kjennetegn som ømhet ved trykk og smertefull muskulatur, opplyser Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

- Blir bedre med behandling

Heldigvis er det hjelp å få. Nesten alle blir bedre etter behandling. Kontakt en lege som har hørt om vestibulitt for å få henvisning til spesialist.

- Alle som har fullført behandling hos meg, har blitt bedre. Man må jobbe mye med å nærme seg underlivet sitt og bli kjent med egen kropp. Samtaler med sexolog og fysioterapibehandling er mye brukt. Det er langvarig arbeid, og kan ta et par år. Men noen blir også friske på langt kortere tid, forteller sexolog Trude Aarnes.

Beate er litt bedre nå etter seks år med store smerter.

- Jeg har prøvd mange typer behandling, og det viktigste er å finne en terapeut som du føler tar deg på alvor. Ikke gi opp, er 23-åringens oppfordring til andre jenter.

- Og så er det viktig å ha annen seksuell kontakt enn samleie med partneren sin, så ikke all nærhet forsvinner selv om man har vestibulitt. Det er også viktig å ikke presse seg til å ha sex når man ikke vil, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)