Pliktsex gjør kvinner syke

Mange kvinner har sex selv om de ikke har lyst. Dermed kan de utvikle så sterke smerter i underlivet at de ikke klarer å gjennomføre et samleie.

Sykdommen vestibulitt rammer 1 av 10 kvinner
Foto: Ronald Hole

Se reportasjen om vestibulitt her: Pliktsex gjør kvinner syke

Én av ti norske kvinner utvikler vestibulitt. Sykdommen rammer særlig kvinner som stiller høye krav til seg selv og som ikke er flinke til å si nei.

Slik forebygger du vestibulitt

– Vi er kommet i en perfeksjonistisk tidsalder. Man skal være lekker, rik og en god elskerinne. Man skal sannsynligvis ha serieorgasmer også. Kravene kan gjøre mange syke, sier Rolf Kirschner, overlege og gynekolog ved Vulvaklinikken på Rikshospitalet. Han er opptatt av å undersøke alle kvinnene som kommer til klinikken nøye for å utelukke eventuelle andre sykdommer. Ofte tror kvinnene at det dreier seg om gjentatte sopp- og urinveisinfeksjoner, mens den egentlige årsaken til smertene er vestibulitt.

-Sykdommen kommer som oftest av at kvinnene er for lite flinke til å sette grenser, sier Kirschner.

Stress og p-piller

Vestibulitt er en av mange sykdommer legene ennå ikke har klart å finne hele årsaken til. Forskning som er gjort kan tyde på at stress, overbehandling med soppbehandlingsmidler og antibiotikakurer kan ha en medvirkende årsak.

En nylig publisert doktoravhandling fra Karolinska Instituttet i Stockholm antyder også at langvarig p-pillebruk kan bidra til utvikling av sykdommen.

– Presser seg

Sexolog Trude Aarnes ved klinikk NB22 i Oslo bekrefter at mange av hennes vestibulitt-pasienter har presset seg selv til å gjennomføre samleie selv om de ikke har lyst og på tross av smerter.

– De sier til seg selv at dette må jeg bare få til. Jeg må bite tennene sammen. De tenker gjerne at det er dem det er noe galt med og at dette bare er noe de må holde ut. Men da blir jo smertene bare verre, forklarer Trude Aarnes.

– Må sette grenser

Sexolog Tore Langfelt leder Klinikk for klinisk sexologi i Oslo og bekrefter teorien om at vestibulitt kan skyldes at kvinner har sex når de ikke har lyst.

– Når man har sex og ikke rekker, eller ikke har lyst nok, til at skjeden blir våt før samleie, er det jo logisk at slitasjen også blir større. Kvinner må lære seg å sette grenser, sier han.

Behandling

– Vi vet for lite om årsaken til denne sykdommen til at vi kan komme med slike enkle årsaksforklaringer. Det kan være tegn som tyder på at noen er genetisk disponert for å få sykdommen. Dette viser hvor viktig det er å forske mer på den før vi kan komme med bastante konklusjoner, sier Åshild Skogerbø.

Åshild Skogerbø
Foto: Ronald Hole

Hun er psykolog og lektor ved Universitetet i København og mener det finnes et ideelt behandlingsprogram for kvinner med vestibulitt:

Lege eller gynekolog, psykolog med sexologisk kompetanse og fysioterapeut med kunnskap om underliv og bekkenbunn. Mange av kvinnene har gått med smertene i mange år. Dette gjør at musklene i skjeden trekker seg sammen. Da kan fysioterapi hjelpe.

Hovedproblemet for disse kvinnene er at de ofte går fra lege til lege uten at noen forstår hva de egentlig lider av. Kunnskapen om denne sykdommen er for dårlig.

 

Åshild Skogerbø, psykolog og lektor ved univeristetet i København

Har du spørsmål om sex? Spør vår ekspert her

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)