NRK Meny
Normal

- Må møte nedlastingsbehovet

Platebransjen må tilby gode alternativ til ulovlig nedlasting av musikk, mener Forbrukerrådet.

Ipod

Nedlasting til Ipod.

Foto: JACQUES BRINON / AP

Da Radiohead ga ut et album som man kunne laste ned gratis fra Internett i fjor, havnet også dette på nettsider for ulovlig nedlasting.

- For dårlig tilbud

Thomas Nortvedt
Foto: Knut Falch

Dette viser at forbrukere setter pris på brukervennlighet og stort utvalg, ikke bare lave kostnader.

- Om platebransjen skal vinne krigen mot ulovlig nedlasting, må de også fokusere på alternativer med gode løsninger, gode produkt og brukervennlighet. Det har vi sett klare eksempler på i den siste tiden, sier Thomas Nortvedt fra Forbrukerrådet.

Det finnes en rekke nettbutikker som selger musikk og film fullt lovlig. Nortvedt mener problemet er at det ikke finnes mange gode alternativer for norske forbrukere.

- Det kan av og til oppleves som om det er lettere og bedre å kjøpe en plate i butikken. Nettstedet  teknofil.no sin test av musikknedlastingstjenester konkluderer også med at det norske tilbudet er for dårlig.

Les testen her!

Amerikanerne ligger forut

Amerikanske forbrukere har et mye bedre utvalg, og et eksempel her er Amazon.com

- Tegn tyder på at Amazon skal åpne nettbutikk for Europa, men det er ennå usikkert om norske forbrukere kan benytte seg av denne tjenesten, sier Nortvedt.

Vil du laste ned musikk lovlig? Se nederst i artikkelen.

Usikkerhet rundt gratis nedlasting

Det finnes mange nettsider som tilbyr lovlig musikk for nedlasting, men de kan være mer eller mindre nisjepregede.

Andre nettsider og programmer gjør det mulig å laste ned all musikk uten å kreve noen form for betaling, og da bør forbrukeren være på vakt.

- Etter åndsverkloven kreves det hjemmel i lov eller avtale for å laste musikk opp eller ned, og det er liten, om noen grunn til å tro at for eksempel The Rolling Stones har gitt samtykke til å dele sin musikk gjennom for eksempel fildelingsprogrammet Limewire, forteller Nortvedt.

Når man skal laste ned musikk fra nettbutikker er det også viktig å lese avtalevilkårene nøye. Det kan være kopisperrer på sangene, noe da bør du være oppmerksom på hvilke begrensninger som gjelder for bruken av filene du har kjøpt.

En norsk nettside som har fjernet kopisperrene på alle sangene sine, er musikkonline

Fordelen med å laste ned lovlig fra nettbutikker er at man kan stille krav til produktet og tjenesten. Du vet også hva du betaler for, og det tar ofte kortere tid å laste ned.

Flere nettsteder der du kan laste ned musikk lovlig:

The24

iTunes  

CDON

Bulls Press

Moox

MTV

Dagbladet

TV2

Mediamilkshake

Prefueled

Telenor

Djuice

Expert

Elkjøp

NetCom

eMusic

beatport

juno

Bizmo

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.