Hopp til innhold

- Håper dette er lovlig!

Butikken i Vennesla ble pålagt å fjerne en egenprodusert reklame for pattesalve. - Heng opp foto av meg i stedet! Norge må ikke bli et intolerant A4-samfunn, sier læreren Jone Nyborg.

Alternativ reklame for Pattesalve

Vil Forbrukerombudet godta denne reklamevarianten?

Foto: Tom Knudsen

Tidligere denne måneden fikk Sentrum Jern og Farge i Vennesla den krystallklare beskjeden fra Forbrukerombudet: Reklamen for pattesalve er kvinnediskriminerende, spekulativ og støtende. Fjern den!

- Helt misforstått, mener medielærer Jone Nyborg på Vennesla videregående skole. I protest er han nå blitt modell på en ny salvereklame.

- Originalreklamen var humoristisk og spilte overhodet ikke på sex. Forbrukerombudet er helt i utakt med lokalsamfunnet som ble eksponert for budskapet. Dette skjedde i Vennesla, ikke på Youngstorget, sier han.

Originalreklamen for pattesalve.

Originalreklamen som Forbrukerombudet mener er lovstridig.

Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

Plakaten har vært det store samtaleemnet blant venndølene de siste par ukene. - Folk flest rister på hodet over forbudet, forteller Jone Nyborg.

- Det blir helt galt om noen på et kontor i Oslo skal bestemme hva vi tåler fra den lokale kjøpmannen vår. I denne saken er det Forbrukerombudet som er intolerant, ikke motsatt.

- Den språklige og humoristiske koblingen mellom ei som dekker seg til og pattesalven er kjempemorsom og langt fra spekulativ, mener han. Og får altså støtte fra mange i nærmiljøet.

Alternativ reklame

Jone Nyborg

Jone Nyborg protesterer og er blitt fotomodell.

Foto: Tom Knudsen

I protest mot byråkratenes vedtak har den 120 kilo tunge Nyborg fått laget en ny og alternativ reklameplakat med seg selv som blikkfang.

Nå henger den oppe i butikken, riktignok ikke i samme storformat som den forbudte originalen på to ganger tre meter.

Bildet er tatt av kompis og fotograf Tom Knudsen. - Vi må passe oss for å bli et intolerant A4-samfunn, sier den nye fotomodellen.

- Forbrukerombudet reagerte på bruken av kvinnekropp i originalen. Nå blir det spennende å se hva de syns om pattene mine, humrer Nyborg som startet grillsesongen rekordtidlig for å få fine former til fotoseansen.

- Kjemperespons

Daglig leder Bjørn Linjord i jernvareforretningen har etterkommet pålegget fra Forbrukerombudet. Reklamen med kvinnelig modell er pliktskyldigst fjernet fra ytterveggen ved inngangsdøra. Men han har vanskelig for å forstå begrunnelsen.

- Uansett har jeg aldri opplevd maken til oppmerksomhet etter at forbudet ble kjent i media. De siste dagene har vi mangedoblet salget av pattesalve, sier han.

- Det tar fullstendig av her. Folk ringer fra hele landet for å skaffe seg en tube. Saken debatteres på nettet i det vide og brede, der man til og med har opprettet ”Pattesalvens venner”. Og her i butikken snakker ikke kundene om stort annet. Maken til reklameeffekt skal du lete lenge etter, sier Linjord.

Både mennesker og dyr

Og hva er det som gjør denne salven så spesiell, bortsett fra markedsføringen? Egentlig er den laget til hjelp for tørre jur og spener hos kyr, sau og geit. Ifølge Forbrukerombudet er det dermed ingen sammenheng mellom kvinnebildet og det annonserte produktet, slik det bør være. Ombudet tok affære etter å ha mottatt en klage.

Men ifølge butikksjefen brukes salven også av mange mennesker med hudproblemer. Alt fra psoriasis til såre hender og tørre kroppsdeler skal være blant problemene som produktet kan lindre. Salven inneholder bivoks og skal virke desinfiserende og bløtgjørende.

- Håndverkere, eldre folk og små barn er blant brukerne. Nå har vi altså fått en lang rekke nye kunder innen alle kategorier etter at denne saken ble kjent, sier butikksjefen.

- Og hvem er den etterhvert så omtalte modellen på originalreklamen?

- Det er det ingen som vet. Heller ikke jeg. Bildet av kvinnen med salvetube bestilte vi hos et lokalt reklamebyrå, og de vokter hemmeligheten med stor flid.