Hopp til innhold

- Gi barna skummet melk

Barn bør få de magreste melkeproduktene i glasset, anbefaler helsemyndighetene.

Melk
Foto: Mikko J Pitkanen

Det har vært mye snakk om melkefett den siste tiden, og eksperter har kranglet om hvorvidt barn bør drikke skummet, lett- eller helmelk.

Nå har Sosial- og helsedirektoratet kommet med sin dom: barn bør drikke magre melkeprodukter.

- Mye mettet fett

- De fleste norske barn får i seg for mye mettet fett gjennom dagens kosthold, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet i en pressemelding.

Og derfor opprettholder helsemyndighetene anbefalingen om at barn over ett år bør få skummet melk eller lettmelk i glasset.

Helsemyndighetene håper at dette skal føre til et redusert inntak av mettet fett, samtidig som barna får etablert gode vaner tidlig.

LES OGSÅ: Derfor bør du følge disse rådene

- Vær selektiv

Professor i fysisk aktivitet og helse, Jorunn Sundgot-Borgen velger også bort de fete melkeproduktene.  

- Bruk heller de magre meieriproduktene. De inneholder alle næringsstoffene, men lite mettet fett. Ta deg tid i butikken til å finne ut hvilke oster som har et lavt fettinnhold, og bruk bruk olje i stedet for smør.

Økt sjanse for sykdom

Mettet fett kan være uheldig, fordi det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Halvparten av det mettede fettet i kostholdet vårt kommer fra meieri- og kjøttprodukter.

LES OGSÅ: Nytt liv uten melk og gluten

De fettfattige melkeproduktene har mye lavere innhold av mettet fett, samtidig som de gir god tilførsel av proteiner, vitaminer og mineraler.

LES OGSÅ: Velger du riktig brød?

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)