- Befriende nakenhet

Det blir stadig flere tilbud for naturistene - nå kan de både sole seg, bade, trene og dra på chartertur naken.

Nudister bader
Foto: Scanpix

Det er gode tider for naturistene. I tillegg til egne naturiststrender hvor de som ønsker det kan bade og sole seg splitter naken, kommer det stadig nye tilbud på markedet.

SE BILDENE: Naturligvis naken?

- Ikke swingerklubb på flyet

Det tyske reisebyrået OssiUrlaub.de, har nettopp lansert et nytt konsept hvor nudister kan melde seg på egne charterturer for nudister, og de kan attpåtil få sitte på flyet uten klær, ifølge Politiken.dk .

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi selv har funnet på dette konseptet, men ideen kommer fra en av våre kunder, sier reisebyråets direktør Enrico Hess til Reuters og benekter at selskapet ønsker å starte en swingerklubb i flykabinen.

Men ikke nok med det, i Holland, for eksempel, kan naturister få trene naken i et eget treningsstudio.

Nudister

- Det er ting man liker å gjøre, og for en nudist, føles det bedre å gjøre det uten klær, sa Ron van der Putten, som kjørte over en time i bil for å være med på naken-trening.

Foto: PETER DEJONG / AP

- Det er ting man liker å gjøre, og for en nudist, føles det bedre å gjøre det uten klær, sa Ron van der Putten til et stort pressekorps som møtte opp for å ta bilder da treningsstudioet holdt sin første nakentrening.

Det mest kjente naturistmålet i Europa er Cap d'Agde i Frankrike, som er verdens største naturistby. I tillegg til strender, finnes det kjøpesentre, supermarkeder og restauranter for de foretrekker å gå uten klær.

- Badetilbud viktigst

I Norge kan naturister få gå i fred på egne campingplasser og strender, pluss at det er et organisert tilbud om innendørsbading på vinterhalvåret.

- For oss i Norge er det viktigst med gode tilbud i bade- og solesammenheng. Og tatt været i betraktning er det et rimelig bra tilbud for naturister i Norge, sier leder i Norsk Naturistforbund  Annett Fuglesang.

- Det er en befriende følelse å være naturist. Dessuten er det behagelig å gå naken, og slippe å ha på vått badetøy. Spør du meg, er det verdt å være naturist bare for å slippe akrobatikken med å skifte inni håndklær på strender.

Trafikkfarlig titting

 Ifølge Fuglesang er ikke de norske naturistene så opptatt av å få være skjult fra andre som ikke går naken. Likevel er det noen praktiske fordeler med å få være litt i skjul.

- Tenk hvis naturiststrendene hadde åpent innsyn fra veien. Forestill deg i forhold til bilister... Det kunne fort blitt trafikkfarlig, sier hun.

Norsk Naturistforbund har rundt 2000 medlemmer, et tall som har holdt seg relativt stabilt i lang tid.

- Snittalderen er relativ høy  blandt medlemmene våre og de fleste er stort sett over tretti, sier Fuglesang.

Naturistbevegelsen startet rundt 1900 i Tyskland og Sveits, og spredte seg i løpet av et par tiår til andre land. Bevegelsen søker en måte å leve på som er i harmoni med naturen og finner dette gjennom felles nakenhet.

SE BILDENE: Naturligvis naken?

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.