NRK Meny
Normal

Scheies beste minner

- Det er så utrolig mange høydepunkter å se tilbake på. Men det som står for meg som det aller største, er Vebjørn Rodals OL-gull i 1996.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodals OL-gull står for meg som det aller største, mener Arne Scheie

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

Arne Scheie

Arne Scheie har jobbet i NRK-sporten i de fleste av de 50 årene Fjernsynet offisielt har eksistert i Norge

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Arne Scheie er én av NRK-sportens veteraner. Han begynte tidlig på 70-tallet, og er still going strong.

- Jeg har vært med på utrolig mye selv, og har sett det meste som NRK-sporten har sendt, sier Scheie.

Hva husker du best fra 50 år med TV-sport på NRK? Fortell nederst i saken.

Når vi ber Scheie sette opp ti av de største øyeblikkene, må han tenke seg grundig om.

- Det er egentlig umulig, fordi det har vært så mange av dem, sier han, før han forsøker å plukke fram ti. Ikke nødvendigvis de ti største, men ti av de største.

  • Vebjørn Rodals OL-gull på 800 m i 1996. - Dette var en seier i en av de store øvelsene på verdensbasis. Det er iallfall norgeshistoriens største friidrettsprestasjon.
  • Oddvar Brås stavbrekk på stafetten i ski-VM i 1982. - Det er dramatikken som gjør dette til det helt store. Stafettinnspurt foran titusener av publikum på hjemmebane, stavbrekket og den nye staven, og deretter innspurten som endte uavgjort. Mer dramatisk blir det ikke.
  • Åpningsseremonien på Lillehammer-OL. - Det var storslått og enormt vakkert. Det var prikkfritt gjennomført, og gav en helt enorm stemning i rammen av skumringen og det lette snøfallet.
  • Johann Olav Koss' tre skøytegull og like mange verdensrekorder på Lillehammer. - Jeg vet ikke hvilket jeg skal si var størst. Men det er klart at det var enormt da han knuste både konkurrentene og den gamle verdensrekorden på 10.000 m, ettersom det var det tredje og siste av hans trippel-gull.
  • Kjetil Rekdals straffe og seiersmål mot Brasil i fotball-VM 1998. - Det må naturligvis med, som kanskje det største fotballdramaet vi har sendt i NRK. Vi måtte vinne over Brasil, og vi gjorde det på den mest dramatiske måten.
  • Norge - England i VM-kvalifisering i 1981. - Da var England en stormakt og et lag vi så opp til. Vi hadde tapt 4-0 i London året før. Og så snudde vi 0-1 til 2-1 og slo dem på Ullevaal. Seieren ble ikke mindre legendarisk for dem som hørte Bjørge Lilleliens radio-tirade etter kampslutt. Den ble kjent også i England.
  • Grete Waitz' VM-gull i maraton i 1983. - Hun tok det første gullet i historiens første friidretts-VM. Det var meget fortjent at hun fikk den æren, ettersom hun vant New York Marathon hele ni ganger. Hun er Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider.
  • Marit Bjørgens tre OL-gull i 2010. - Bjørgen slo tilbake etter flere uheldige sesonger og fikk den suksessen de aller fleste unte henne i Vancouver-OL med tre gull, en sølv og en bronse. Hun ble den første norske utøver siden 1924 med fem medaljer i ett og samme OL.
  • Ole Einar Bjørndalens mange mesterskapsgull og verdenscupseirer. - Bjørndalen må med, men det er umulig å plukke noen enkeltseier foran andre. Fire OL-gull i 2002 er jo enormt, og han gjorde det samme i VM i 2009 og 2005. 92 verdenscupseirer sier jo også sitt.
  • Bjørn Dæhlies åtte OL-gull og ni VM-gull. - Det er litt av det samme som med Bjørndalen, det er de stabile topplasseringene når det gjelder som mest, som gjør ham stor. Skal jeg velge ett løp, må det bli femmila i Nagano-OL i 1998. Han er tidenes mestvinnende vinterolympier.

Scheie har selv opplevd mye som kommentator for hopp og fotball.

- Derfor burde vi kanskje hatt med noen hoppere også - Bjørn Wirkolas to VM-gull i 1966, Espen Bredesens OL-gull på Lillehammer og Tommy Ingebrigtsens VM-gull i Thunder Bay i 1995, for eksempel.

Og flere kvinner burde vært med. Tenk på "jentut'n" fra 1966 og 1968, håndballjentenes gjennombrudd med VM-bronse i 1986 og OL-sølv i 1988, og Trine Hattestad.

Og alle fotballmesterskapene vi har sendt opp gjennom årene. Det er mer enn nok av høydepunkter, sier Arne Scheie.

Hva er ditt høydepunkt fra 50 år med TV-idrett på NRK?

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Semifinale i cupen, menn
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08