Noen av tipsene er velkjente og noe sikkert overraskende for mange. De to skal kokkelere med i alt 15 ulike urter, både velkjente som persille og dill og litt mindre brukte som løpstikke og karse. Urter er både sunt og godt, og kan friske opp maten i svært mange retter. Trenger du noen nye ideer, så hør på urteskolen.
Del 1:
Persille
Sandefjordsmør. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Petroselinum crispum) Inntil 90 cm urt i skjermplantefamilien med grenete, glatt og furete stengel med mørkegrønne oppdelte blad. Dyrkes i to varianter: persillerot og bladpersille.
Inge og Tron lager sandefjordssmør med persille.
Del 2:
Dill
Dillstuede poteter. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Anethum graveolens) Inntil én meter høy urt i skjermplantefamilien med trådaktig delte blad og gule blomster. Den er en ettårig plante, som stammer fra middelhavslandene.
Inge og Tron lager dillstuede poteter.
Del 3:
Mynte
Chutney med mynte og koriander. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Mentha) Forskjellige flerårige planter i leppeblomstfamilien. Inntil en meter høy urt med små, rødlige blomster i toppen. Dyrkes mest i England, Nord-Amerika og Japan.
Inge og Tron lager chutney med mynte og koriander.
Del 4:
Salvie
Kylling med salvie og serranoskinke. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Salvia) Over 700 flerårige aromatiske urter i leppeblomstfamilien. Urtene stammer fra middelhavslandene, men noen vokser også vilt i Norge.
Inge og Tron lager kylling med salvie og serranoskinke.
Del 5:
Basilikum
Basilikumpesto. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Ocimum basilicum) 20-50 cm høy tropisk urt i leppeblomstfamilien. Gule eller rødlige blomster med store glatte blad.
Inge og Tronlager basilikumpesto.
Del 6:
Oregano
Syltede tomater med oregano. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Origanum vulgare) Krydder av blad og blomsterknopper hos planten kung i leppeblomstfamilien. Planten stammer fra middelhavsområdet, men vokser også vilt i Sør-Norge.
Inge og Tron lager syltede tomater med oregano.
Del 7:
Sitronmelisse
Aprikossmør. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Melissa officinalis) 40-50 cm høy plante i leppeblomstfamilien med små hvite eller rødflekkede blomster og rynkete blad. Planten stammer fra middelhavslandene.
Inge og Tron lager aprikossmør med sitronmelisse.
Del 8:
Løpstikke
Marinade med løpstikke. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Levisticum officinalis) Opptil 2 meter høy flerårig urt i skjermplantefamilien med dobbeltfinnede blad og gule blomster. Stammer fra Sør-Europa, men vokser også vilt i Norge.
Inge og Tron lager marinade med løpstikke.
Del 9:
Estragon
Kryddersmør med estragon. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Artemisia dracunculus) Intill 1 meter høy flerårig urt i kurvplantefamilien med smale blad. Den vokser vilt i Øst-Europa, Asia og Nord-Amerika, og kan dyrkes i Norge.
Inge og Tron lager kryddersmør med estragon.
Del 10:
Timian
Skogsbærsyltetøy med timian. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Thymus) Slekt med rundt 350 arter i leppeblomstfamilien med rødfiolette blomster. Planten stammer fra Europa og Asia, og flere arter vokser vilt i Norge.
Inge og Tron lager skogsbærsyltetøy med timian.
Del 11:
Kjørvel
Laks med kjørvelsalat. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Caerefolium) Ettårig urt i skjermplantefamilien med hvite blomster. Opprinnelig fra Sørøst-Europa og Nord-Iran, men vokser vilt i Norge.
Inge og Tron lager kokt laks med kjørvelsalat.
Del 12:
Koriander
Tomatrelish med mynte og koriander. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Coriandrum sativum) Intill 50 cm høy planteart i skjermplantefamilien. Opprinnelig dyrket i Egypt og Vest-Asia, men også dyrket i Norge. Forekommer også vilt.
Inge og Tron lager tomatrelish med koriander.
Del 13:
Rosmarin
Sitroner med rosmarin og salt. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Rosmarinus officinalis) Plante i leppeblomstfamilien med nålaktige blad. Veldig vanlig i middelhavslandene og i Nord-Afrika.
Inge og Tron lager sitroner med rosmarin og salt.
Del 14:
Gressløk
Eggerøre med gressløk. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Allium schoenoprasum) Inntil 25 cm høy plante i løkfamilien med runde hule blad. Stammer opprinnelig fra Asia, men vokser vilt i hele Europa og Vest-Asia.
Inge og Tron lager eggerøre med gressløk.
Del 15:
Karse
Leverposteismørbrød med bacon, sopp og karse. Foto: Tron Soot-Ryen, NRK
(Lepidium) Ca. 170 arter i planteslekten korsblomstfamilien. Plantene er ettårige.
Inge og Tron lager leverposteismørbrød med bacon, sopp og karse.
Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.
Norgesglasset NRK P1