Løk, ris og tomatsaus

Ukas utvalgte smakebit fra 1960-tallet er hentet fra boka "Ingrid Espelid ber til bords".

Familieliv
Foto: Scanpix / SCANPIX

Løk, ris og tomatsaus

  • 2 ss hakket løk
  • 2 ss smør
  • 2 dl ris
  • litt gurkemeie
  • 1 ts salt
  • 4 dl kokende vann eller kraft
  • 8-12 små løk
  • kokende vann
  • salt
  • 1 pose tomatsuppe
  • 6 dl vann
  • kjøttrester

La løken surre seg gylden i smør. Ha risen oppi og la den surre sammen med risen noen minutter. Dryss på litt gurkemeie og salt og spe med kokende vann eller kraft. Legg tett lokk på kasserollen, og la risen trekke på svak varme i 18 minutter. Ikke løft på lokket under kokinga, da kan for mye damp slippe ut og risen vil bli tørr.

Ingrid Espelid

Ingrid Espelid

Foto: Scanpix / SCANPIX

Til helkokt løk vil vi helst ha den i nokså samme størrelse. Rens løken og kok den mør i lettsalta vann, ca 15 minutter.

Lag vanlig tomatsaus, eller bruk posesuppe.

Skjær kjøttrestene i små terninger, og la de småkoke litt i sausen.

Hell risen på fat, legg løken i ring rundt og hell litt av sausen over. Server resten av sausen i sauseskål.

Gurkemeie gir risen en nydelig gulfarge som er med på å sette en spiss på retten.

Prøv også:

Varme sardinsmørbrød

Hønsesalat og fiskesalat

"Jansons fristelse" og kokt lever

Krabbe-cocktail

Fiskegrateng og sardinpanne