Hønsesalat og fiskesalat

Ukas utvalgte smakebit fra 1960-tallet, er hentet fra boka "Ingrid Espelid ber til bords".

Familieliv
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hønsesalat

  • 1 stort salathode
  • 1 kokt høne
  • 1 liten selleri
  • 1 slangeagurk
  • 6 tomater
  • 1,5 dl majones
  • 1 dl fløte
  • litt karri
  • litt sukker

Del hønsekjøttet i fine strimler. Riv sellerien i et råkostjern. Bland majones og stivpisket krem. Kremen kan godt byttes ut med kefirmelk, men da blir sausen tynnere. Smal til med karri og sukker. Bland kjøtt og selleri og legg i sausen. Legg sprø salatblad på fat. Hell salaten i midten, og legg agurkskiver og tomatbåter rundt. Server brød og smør til.

Denne salaten egner seg godt som søndagsmiddag, eller som en liten selskapsrett.

Bonusoppskrift:

Fiskesalat

Ingrid Espelid

Ingrid Espelid

Foto: Scanpix / SCANPIX
  • 2 store salathoder
  • en halv boks grønne erter
  • 4 tomater
  • 4 hardkokte egg
  • 0,5 l kokt, kald fisk
  • 0,25 l rensede reker

saus:

  • 2 ss eddik
  • 6 ss olje
  • 0,5 ts salt
  • bittelitt pepper
  • 1 kn.odd sukker
  • 1 kn.odd hvitløksalt
  • hakket gressløk

Legg sprø salatblad på fat. Legg fisk, reker, eggebåter, tomatbåter og erter i avdelte grupper oppå salaten. Dryss rikelig med hakket gressløk over. Rist sammen sausen og hell den over salaten inne ved bordet. Server brød og smør til.

Kulturstrøm

  • Bilal til Grenseløsfestivalen

    Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

    Bilal Saab: Torna a Surriento
    Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
  • Prises av svenskene

    Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

    Ingvild H. Rishøi
    Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen