Hopp til innhold

Krabbe-cocktail

Ukas utvalgte smakebit fra 1960-tallet er hentet fra boka "Ingrid Espelid ber til bords".

Familieliv
Foto: Scanpix / SCANPIX

Krabbe-cocktail med mais

  • 200 g krabbekjøtt
  • 1 dl majones
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss sukker
  • 1 ss matsherry
  • 1 ts worchestersaus
  • 3 ss hermetiske maiskjerner
  • litt salt
  • salat
Ingrid Espelid

Ingrid Espelid

Foto: Scanpix / SCANPIX

Bland sitronsaft, salt, sukker, sherry og worchestersaus og rør til sukkeret er smelta. Spe sausen i majonesen. Ha i godt avsilte maiskjerner og krabbekjøtt. Legg sprø, oppstrimlet salatblad i porsjonsglass, og fordel krabbesalaten over. Pynt med en smal tomatbåt og persilletopp.

server kuvertrundstykker ved siden av. denne retten kan brukes som forrett til middag eller som en liten kveldsrett, da med ost og kjeks etterpå.

Krabbe med egg

  • 300 g krabbekjøtt
  • 1 ss smør
  • 1 liten løk
  • 2 dl kremfløte
  • 2 eggeplommer
  • litt salt
  • litt pepper

Skjær løken i tynne skiver og kok den blank i smøret. ha i salt, pepper, krem og krabbe. Gi det et oppkok, og la det småkoke noen minutter. Trekk kasserollen til side. Rør eggeplommene forsiktig i, og varm stuingen opp - så vidt til kokepunktet.

Pynt retten med eggebåter, paprikaringer og persille. server pariserloff og smør til.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober