"Jansons fristelse"
- 4 store poteter
- 1 stor løk
- 1 ss smør
- 7 ansjos
- 2,5 dl fløte
- 3 ts ansjonslake
- strøkarving
Skjær potetene i fyrstikkfine strimler. Skyll dem i kaldt vann og la de renne av på et papirhåndkle. Skjær løken i skiver, og brun den lett i smør. Rens ansjosen. Legg et lag potetstrimler i bunnen av en smurt ildfast form. Fordel løken over. Legg på ansjosfileter og resten av potetene på toppen. Hell fløte blandet med ansjoslake og dryss på strøkarving. Stek retten ca. 45 minutter ved 200 grader eller til potetene er møre. Hell på litt mer fløte hvis hvis retten virker for tørr.
Formen kan stekes ferdig dagen før og varmes opp til servering.
Kokt lever
1,5 dl vann
1 sseddik
2 ts salt
en liten ts pepper
lever fra fisk
Rens leveren for hinner. Del den i 3 - 4 cm store biter. kok opp vann, ha i eddik, salt og pepper, og la leverbitene småkoke i laken ca. 10 minutter. Server rykende varm i sausenebb.
Rester av leveren lar vi ligge i laken. Bruk den kald som smørbrødpålegg eller på flatbrød.