Hopp til innhold

"Jansons fristelse" og kokt lever

Ukas utvalgte smakebit fra 1960-tallet er hentet fra boka "Ingrid Espelid ber til bords".

Familieliv
Foto: Scanpix / SCANPIX

"Jansons fristelse"

  • 4 store poteter
  • 1 stor løk
  • 1 ss smør
  • 7 ansjos
  • 2,5 dl fløte
  • 3 ts ansjonslake
  • strøkarving
Ingrid Espelid

Ingrid Espelid

Foto: Scanpix / SCANPIX

Skjær potetene i fyrstikkfine strimler. Skyll dem i kaldt vann og la de renne av på et papirhåndkle. Skjær løken i skiver, og brun den lett i smør. Rens ansjosen. Legg et lag potetstrimler i bunnen av en smurt ildfast form. Fordel løken over. Legg på ansjosfileter og resten av potetene på toppen. Hell fløte blandet med ansjoslake og dryss på strøkarving. Stek retten ca. 45 minutter ved 200 grader eller til potetene er møre. Hell på litt mer fløte hvis hvis retten virker for tørr.

Formen kan stekes ferdig dagen før og varmes opp til servering.

Kokt lever

1,5 dl vann

1 sseddik

2 ts salt

en liten ts pepper

lever fra fisk

Rens leveren for hinner. Del den i 3 - 4 cm store biter. kok opp vann, ha i eddik, salt og pepper, og la leverbitene småkoke i laken ca. 10 minutter. Server rykende varm i sausenebb.

Rester av leveren lar vi ligge i laken. Bruk den kald som smørbrødpålegg eller på flatbrød.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)