«Lilyhammer»-suksess i Storbritannia

«Lilyhammer» sikret seg meget gode seertall da serien hadde premiere for britiske tv-seere på BBC 4 i går.

Lilyhammer

Steven Van Zandt og resten av Lilyhammer-gjengen har inntatt Storbritannia.

Foto: Rubicon

«Lilyhammer» hadde stor suksess i vinter med over én million seere på NRK 1, i tillegg til 1,5 millioner Netflix-brukere.

I går hadde serien premiere i Storbritannia på kanalen BBC 4. 402.000 briter fikk med seg den første episoden. Serien fikk sterk konkurranse om seerne, blant annet av VM-kvalifiseringskampen mellom England og Ukraina.

– Først og fremst er BBC 4 en veldig liten kanal. Den sender mye innkjøpt drama, så vi er kjempefornøyd med tallene. Det er faktisk mer enn hva vi hadde trodd på forhånd, sier Lasse Hallberg, produsent for serien.

BBC mener også dette er en bra lansering, og antallet tv-seere ligger høyere enn gjennomsnittet for kanalen.

Bak «Borgen» og «Broen»

402.000 seere høres kanskje ikke så mye ut i et land som England, men «Lilyhammers» første episode fenget flere seere enn danske «Forbrytelsen» gjorde i januar 2011 – der 392.000 så første episode.

Samtidig er den britiske humoren sterkt forankret på britiske skjermer.

– Det er vanskelig med humor i England. Det er vanskeligere å treffe den britiske humoren, den er mer sær, mener Hallberg.

Likevel havner seertallene et godt stykke bak andre skandinaviske storsatsninger, som «Borgen» med 629.000 seere, og «Broen» med hele 1 million seere tidligere i år. Noe som viser britenes økende appetitt for danske krimserier.

Drama with big succes - Lilyhammer with Frank (Steven Van Zandt) and Sigrid (Marian Saastad Ottesen

Lilyhammer-hovedpersonene Frank (Steven Van Zandt) og Sigrid (Marian Saastad Ottesen) blir sett av mange også utenfor Norges grenser.

Blandede anmeldelser

Flere ledende britiske medier har anmeldt «Lilyhammer», og de fleste havner et sted midt på treet.

Serien får skryt for flotte bilder og natur, men den får også kritikk for at det skjer for mye på kort tid, samtidig som den virker noe kunstig og tilgjort.

– Det er litt rart, men det har en viss sjarm over seg, og Van Zandt er veldig severdig. Jeg tror jeg liker det, skriver Sam Wollaston i The Guardian.

Gode tall i Sverige

I Sverige ble «Lilyhammer» sendt på SVT tidligere i sommer, og serien fikk en god mottakelse av våre naboer i øst.

530.000 så den første episoden, og 440.000 så den andre. Til sammenligning ble den mest sette episoden av «Borgen» sett av 530.000, mens NRK-serien «Himmelblå» ble sett av 560.000 i januar i 2010.

– Vi har veldig gode tall også i Sverige. Det er mer enn 620.000 seere som ser hver uke, så tallene har økt for hver uke, sier Hallberg.

«Lilyhammer» gjør det dermed bedre enn «Sopranos», «Borgen» og« Homeland», som alle gikk på samme kanal.

Men England og Sverige er ikke siste stopp for den norske serien. På nyåret står Danmark for tur. I tillegg er serien kjøpt inn av tyske, australske og franske TV-kanaler.

Kulturstrøm

 • Dokumentar om psykiske problemer

  Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
  Foto: Indie Film AS
 • Gjev pris til filharmonien

  Bergen filharmoniske orkester har vunnet bransjebladet Gramophones pris for årets beste operaplate, ifølge en pressemelding.

  Orkesteret får prisen for innspillingen av Benjamin Brittens opera «Peter Grimes».

  Prisen deles ut i London 5. oktober.

 • Gramophone-pris til Bergen

  Det klassiske tidsskriftet Gramophone har kåret Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. De omtaler innspillingen som en "spennende, engasjert, nødvendig og teknisk brilliant versjon for vår tid.