Hopp til innhold

– Måtte løpe til bilen og varme seg hele tiden

Lilyhammer ble et kuldemareritt for Little Steven, forteller regissør Geir Henning Hopland.

Video Little Steven synger Sinatra i Lilyhammer

Little Steven har sterke bånd til Skandinavia både gjennom musikk og tv. Dette på tross av sitt iskalde forhold til den norske vinterkulda.

Foto: Nyhetsspiller

Etter å ha lagt produktplasseringsanklagene bak seg har Lilyhammer blitt en eventyrlig suksess for NRK.

Over en million tv-seerne følger serien hver onsdag. Etter at BBC og Netflix kjøpte serien kan Lilyhammer også skryte av å være tidenes norske dramaeksport.

Og i dag ble det også klart at NRK ønsker en ny sesong med serien.

– Sinnssykt kaldt

I etterkant har produsent og hovedrolleinnehaver Little Steven fortalt NRK.no at han er veldig fornøyd med serien. Men det var ikke alle deler av Norge Little Steven likte like godt.

– Det er jo helt sinnssykt kaldt der oppe. I tillegg var vi veldig uheldige med været. Jeg tror det snødde hver eneste kveld vi spilte inn, sier Little Steven til NRK.no.

Geir Henning Hopland har regien på fire av åtte Lilyhammer-episoder. Han forteller at Little Steven slet voldsomt med kulda.

– Han måtte løpe til bilen sin og varme seg mellom hvert opptak. Det kokte i den bilen, ler Hopland.

Ble far og fikk jobb

Manuskriptet til Lilyhammer har fått mye ros av filmfolk i tiden etter at serien begynte på NRK. Regissør Hopland er intet unntak.

– Da jeg leste at Lilyhammer skulle bli laget tenkte jeg at det virkelig var noe jeg hadde lyst til å gjøre. Jeg har aldri lest noe jeg har tent så mye på, sier Hopland.

–Det var nesten sånn at jeg ringte selv for å spørre om jeg kunne gjøre den. Men det er jo ikke sånn det funker.

Så, på samme dag som Hopland ble far, kom telefonen han ventet på.

– Det var en helt absurd situasjon. Jeg hadde så utrolig lyst til å gjøre den serien, og så fikk jeg telefonen. På samme dag som jeg ble far.

Trangt budsjett og lite tid

I likhet med flere andre sier Hopland at han er veldig fornøyd med det man fikk til med det budsjettet Lilyhammer hadde.

Bergenseren har også hatt regien på hjertebarnet «Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet» og sier de to hadde noenlunde lik prislapp.

– Buzz Aldrin var større, siden den ble filmet i tre land med skuespillere fra flere forskjellige land. Jeg jobbet lenge med den serien. Jeg ble nok flinkere av den.

– På Lilyhammer hadde vi alltid veldig dårlig tid. Sånn sett er jeg veldig fornøyd med det vi fikk til.

Ny sesong?

Det har vært mye spekulasjoner rundt en eventuell andre sesong av Lilyhammer. For tiden er Hopland opptatt med et annet prosjekt, men han sier han definitivt vil finne tid til Lilyhammer hvis han blir spurt.

– Ja, det er klart jeg vil gjøre en ny sesong! De har ikke kommet med noe tilbud, men jeg har blitt sånn halvveis spurt. Det er jo utrolig kult når en million ser det du har laget. Da må jeg jo si ja.

–Det er veldig flinke folk som lager dette. I tillegg tror jeg man kan surfe på suksessen fra den første sesongen.

Først etter at dette intervjuet var over, bekreftet innkjøpssjef Petter Wallace at de gjerne ser en ny sesong av serien på NRK1.

– Vi er veldig fornøyd med resultatene fra sesong 1, både innholdsmessig og i oppslutning, så dette er en serie som egner seg for fortsettelse, sier han.

Rubicon-sjef Lasse Hallberg sier at de jobber med å få plass bitene i puslespillet før en ny innspilling kan settes i gang. Det innebærer blant annet å få satt av tid i hovedrolleinnehaver van Zandts kalender. Han skal som kjent ut på en verdensturne med Bruce Springsteen først.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober