Hennie om drapsmysteriet i Kongo: – Sannheten finnes i filmen

Aksel Hennie og Tobias Santelmann portretterer Joshua French og Tjostolv Moland i filmen «Mordene i Kongo». De har en ganske klar formening om hva som skjedde i Kongo.

Mordene i Kongo

Tobias Santelmann og Aksel Hennie spiller hovedrollene i filmen «Mordene i Kongo». Her portretterer de Tjostolv Moland og Joshua French, sammen med sjåføren de to ekssoldatene ble dømt for å ha drept.

Foto: Filmweb

De fleste kjenner historien om de to norske ekssoldatene Tjostolv Moland og Joshua French, som i 2009 ble dømt av Den demokratiske republikken Kongo for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Neste fredag kommer filmen «Mordene i Kongo», som prøver å gjenskape de faktiske hendelsene rundt drapet, tiden de to ekssoldatene tilbrakte i kongolesisk fengsel, og dødsfallet til Tjostolv Moland.

Det er Aksel Hennie og Tobias Santelmann som spiller rollene som French og Moland i filmen.

Fra filmen "Mordene i Kongo".

Filmen «Mordene i Kongo» har premiere fredag 26. oktober. Aksel Hennie sier han har vært opptatt av å fortelle historien på en så troverdig og ærlig måte som mulig.

Foto: David Bloomer / Friland

Snakket med French i fengselet

Hennie reiste selv ned til den kongolesiske byen Kinshasa, for å snakke med French da han satt fengslet i Ndolo-fengselet.

Han beskriver et fengselsvesen det var svært krevende å forholde seg til.

– Hver eneste dag lurte jeg på om jeg skulle komme inn, og hvor mye penger jeg måtte betale for å komme inn. Korrupsjon og bestikkelser er unngåelig. Kongo er et av de vanskeligste landene jeg noen gang har vært i.

Aksel Hennie på Lindmo

I fredagens Lindmo på NRK, forteller Aksel Hennie om utfordringene rundt innspillingen av filmen «Mordene i Kongo».

Foto: NRK

Hennie sier at møtet med den fengslede ekssoldaten var «livsnødvendig» for at han skulle klare å tre inn i rollen.

Det hjalp ham med å forstå hva slags menneske French var, sier han.

– Jeg var åpen om at jeg ikke ønsket å lage en actionfilm, men et nyansert portrett. Jeg sa: Da kommer du ikke bare til å se kul ut. Du kommer til å se sårbar ut, du kommer til å se dum ut hvis du oppfører deg dumt, og slem ut hvis du oppfører deg slemt.

Opplevde du at han var opptatt av hvordan du skulle fremstille han på film?

– Han var definitivt opptatt av det. For både ham og Tjostolv har det vært viktig å bli oppfattet som voldsmenn. Å være en voldsmann handler for French om å være en mann som er klar for å bruke vold i situasjoner som krever det.

Skuespiller Tobias Santelmann om å spille Tjøstolv Moland i filmen

Skuespiller Tobias Santelmann om å spille Tjostolv Moland i filmen

Mener de kjenner sannheten

Filmen ble spilt inn i all hemmelighet, for ikke å ødelegge for de pågående diplomatiske forhandlingene mellom Norge og Kongo. På dette tidspunktet satt French fortsatt fengslet.

Skuespillerne forteller at det ofte dukket opp ny informasjon underveis i innspillingen, som de var nødt til å forholde seg til og inkludere i produksjonen.

– For eksempel kom vi tilfeldigvis i kontakt med en dame som hadde møtt French og Moland i Uganda og hengt med dem. Det skjedde midt i produksjonen, og på det tidspunktet hadde vi ikke snakket med noen som hadde bodd med eller vært sosiale med dem, forklarer Santelmann.

Tobias Santelmann på Lindmo

Tobias Santelmann sier at han baserte sin tolkning av Tjostolv Moland på samtaler med folk som kjente ham fra ulike miljøer.

Foto: NRK

Dere har snudd alle steiner i researchen. Kjenner dere nå på at dere vet hva som skjedde?

– I starten var jeg veldig usikker, og jeg har gått litt frem og tilbake ettersom jeg har hørt og lært forskjellige ting. Men ja, jeg føler at jeg har en ganske klar mening om hva som skjedde.

Hennie forklarer at målet med researchen var å komme så dypt de kunne inn i saken.

– Ikke bare hvem og hvordan det skuddet oppstod. Men hvis vi snakker om selve skuddet og drapshandlingen, så finnes sannheten i filmen, mener han.

Hør NRKs podcast om hendelsene her.

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King