Hopp til innhold

Kongos justisminister: – Joshua French blir fri

KINSHASA (NRK): Ifølge justisministeren i Den demokratiske republikken Kongo, Alexis Thambwe Mwamba, har president Joseph Kabila gått med på å benåde Joshua French.

Kari Hilde French og Joshua French

– SKAL BENÅDES: Ifølge Kongos justisminister, Alexis Thambwe Mwamba, skal Joshua French løslates i løpet av året. Bildet viser Kari Hilde French og sønnen Joshua French under første dag av rettssaken i 2014 der Joshua stod tiltalt for drap på sin venn.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sier Mwamba til NRK.

French blir benådet av hensyn til moren. Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge.

– French blir en fri mann, utdyper justisministeren.

Det er fortsatt en del prosedyrer som må på plass før Kabila kan skrive under en benådning.

Alexis Thambwe Mwamba

– Joshua French blir benådet av hensyn til moren. Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge, sier Kongos justisminister, Alexis Thambwe Mwamba til NRK.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Ifølge Mwamba kan løslatelsen skje i løpet av alt fra en uke til om noen måneder. Han garanterer at det vil skje i løpet av 2017.

– Det eneste jeg kan si er at det i alle fall blir i løpet av dette året. Når han har fått denne benådningen er han fullstendig fri, sier Mwamba.

– Håper det skjer en dag

I midten av februar skrev VG at det skal foreligge en avtale om soningsoverføring av French til Norge. Utenriksminister Børge Brende bekreftet at det har vært fremgang i saken det siste året. Justisminister sier at president Joseph Kabila nå er positiv til en benådning.

– Jeg vil signalisere at presidenten i dag ikke lenger er imot dette steget, sier Mwamba.

Joshuas mor, Kari Hilde French, sier til NRK at hun ikke ønsker å uttale seg om saken.

På bloggen sin skriver hun har «hatt en del møter den siste uken ved siden av det «vanlige»», og at mange av sønnens fangevenner er blitt satt fri.

I et nytt blogginnlegg, skrevet senere mandag, påpeker hun at sønnen «fortsatt ikke er benådet, overført til Norge eller har kommet ut fra fengselet».

– Vi håper jo selvsagt at det vil skje en dag. Verken jeg, advokat Graasvold eller UD har blitt informert av kongolesiske myndigheter om det som står i NRK i dag, skriver Kari Hilde French, og viser til advokat Hans Marius Graasvolds uttalelser.

– Denne saken er ikke løst før han er hjemme igjen, sier Graasvold blant annet til NRK mandag.

- Kunne jeg gått åtte år tilbake skulle mye vært annerledes.

Kari Hilde French ble intervjuet av NRK før helgen. I dag vil hun ikke uttale seg om den siste utviklingen i saken.

Dømt for drap på kameraten

French er dømt til døden og til fengsel for livstid i Kongo. Han har snart sonet åtte år i kongolesisk fengsel.

34-åringen er norsk og britisk statsborger. Han og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, kort tid etter at sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept.

Mwamba påpeker at saken også må diskuteres med familien til sjåføren. Bibiche Olendjeke, sjåførens enke, sa til VG i fjor at hun mener French må få lov til å dra hjem til Norge.

– Vi bruker forskjellige kanaler, deriblant den protestantiske kirken, for å overbevise familien og ha et godt fundament for det vi skal gjøre, sier justisminister Mwamba til NRK.

French og Moland ble pågrepet og tiltalt for drapet, og en militær ankedomstol dømte dem året etter til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha inngått et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for drapet på sjåføren.

I august 2013 ble Moland funnet død på cellen de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa.

De lokale myndighetene fastslo først at han hadde tatt sitt eget liv, men ombestemte seg og tiltalte French for å ha drept kameraten. I 2014 ble French dømt til livstid for overlagt drap på Moland.

SISTE NYTT

Siste nytt