Hopp til innhold

Dobbelt så mange vil gå på «Skam»-skolen

Skam-skolen Hartvig Nissen har nesten dobbelt så mange søkere i år som i fjor. – Det kan nok ha en sammenheng med TV-serien, sier rektor.

Skam

POPULÆR: Hartvig Nissen i Oslo har nesten dobbelt så mange søkere i år som i fjor. Her er jentene i «Skam» hos helsesøsteren på skolen.

Foto: Daniel McStay

I snitt har 459 000 sett episodene i andre sesong av Skam, hvor man følger førsteklassingene Noora, Chris, Sana, Eva og Vilde ved Hartvig Nissen videregående.

Serien er nå så populær at det ikke bare er NRK som kan feire.

– Det er alltid gledelig med økning i søkertallene, sier rektor ved Hartvig Nissen videregående skole Hanna Norum Eliassen.

Mens 50 elever hadde studiespesialisering ved skolen som førstevalg i fjor, var tallet 90 i år. Ved dramalinjen søkte 62 elever i fjor mot 90 i år, ifølge skolen selv.

Hartvig Nissen

NISSEN: Hartivg Nissen er en videregående skole i Niels Juels gate på Frogner i Oslo.

Foto: Marit Gjellan

– Ikke la TV-serien bestemme

Det er vanlig at søkertallene til de ulike videregående skolene går litt opp og ned, men Eliassen mener den kraftige økningen i år skyldes at handlingen i den populære TV-serien er lagt til Hartvig Nissen.

– Den kjempestore interessen som serien har skapt blant ungdomsskoleelever, tror vi har ført til at flere har hørt om oss.

Sylvia Helene Lind

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Sylvia Lind, råder elever til å tenke på faglige interesser når de velger videregående.

Foto: Yngve Horvei

– Vi vil ikke anbefale elever å søke videregående kun fordi de har sett den på en TV-serie, sier Elevorganisasjonens Sylvia Lind.

– Jeg tror likevel Hartvig Nissen har et bra faglig tilbud, så vi trenger ikke være bekymret. Før ville alle jentene se ut som Sandy i Grease, mens i 2016 vil man være som Noora i Skam.

– Påvirkning ikke farlig

NRK har tidligere bekreftet at det kommer en ny sesong av Skam. Foregående sesonger har stått i Eva og Nooras navn. Skal vi tro nettaviser som MinMote, Costume og Det Nye har sistnevnte inspirert utallige til både hårklipp og stil.

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Foto: NTNU SVT/Nils Heldal

– Vi så lignende da Beverly Hills ble populært, eller hvordan Rachel i Friends inspirerte manges hårfrisyre da det var populært, sier Thomas Wold ved psykologisk institutt på NTNU.

Ifølge Wold er det særlig TV-serier som likner vår egen hverdag som påvirker oss.

– Nå er det ikke sånn at en TV-serie kan få deg til å gjøre noe du virkelig ikke hadde lyst til å gjøre. Det er heller snakk om å gi inspirasjon til hva du kan gjøre.

Elever Majorstuen

10.-klassingene ved Majorstuen skole Kaja Sneve, Synnøve Berstad, herman Bleken, Peder Brun Løwe, Elise Electra Evjen og Martine Bjurstrøm har ikke latt seg påvirke av Skam når de har valgt skole til høsten.

Foto: Marit Gjellan

– Vil bli en del av Skam

På Majorstuen skole gjør 10.klassingene seg klare til muntlig eksamen, til høsten starter de på videregående.

– Jeg har søkt studiespesialisering på Ullern. Hartvig Nissen står som femtevalg fordi jeg ikke hadde noe annet å ha der, sier Synnøve Berstad.

Hun har ikke hørt om elever som har ønsket seg til Hartvig Nissen etter å ha sett Skam, men det har Herman Bleken.

– Jeg kjenner folk på andre ungdomsskoler som har søkt Nissen på grunn av serien.

– Jeg tror mange gjør det fordi de har lyst til å bli en del av Skam og den suksessen det har vært, tilføyer Elise Electra Evjen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober