Hopp til innhold

«Skam»-skaper bekrefter sesong 3

Julie Andem og Mari Magnus fra «Skam» deltok på Nordiske Mediedager i Bergen.

På Nordiske Mediedager i Bergen var Julie Andem og Mari Magnus fra suksesserien «Skam» til stede for å svare på spørsmål. – Det blir en sesong 3. Jeg begynner å skrive på den før sommeren, sier Julie Andem.

SKAM: Regissør og manusforfatteren til SKAM Julie Andem (t.v.) og Mari Magnus snakket om suksesserien på Nordiske Mediedager i Bergen i dag.

Nordiske Mediedager i Bergen var Julie Andem og Mari Magnus fra suksesserien «Skam» til stede for å svare på spørsmål.

Dramaserien «Skam»

SERIE: Skam er en nettserie rettet mot jenter på 16 år

Foto: NRK

Julie Andem skriver og regisserer serien, mens Mari Magnus er ansvarlig for all publisering på nett og i sosiale medier. Hun sørger altså for at du kan følge karakterene fra serien på Instagram, Facebook og Skams hjemmesider hver dag.

Mot slutten av sesjonen bekreftet Andem at det blir en tredje sesong av «Skam».

– Det blir en sesong 3. Jeg begynner å skrive på den før sommeren, sier hun.

Dermed blir ungdommene ved Nissen videregående skole å se i hvert fall en sesong til.

Tittelen ble bestemt på audition

I løpet av den 40 minutter lange sesjonen kom det også frem en del andre interessante ting rundt den populære serien. Som for eksempel at navnet «Skam» dukket opp på audition.

– Vi visste ikke hva serien skulle hete. Uansett hva vi kom frem til så var alt galt, sier Andem.

Derfor lot de ungdommene bestemme selv. På venteværelset der 1200 personer deltok på audition ble det hengt opp et ark der de kunne skrive sine forslag til navn.

– Vi kokte det ned til ti navn, og de siste på audition fikk stemme. Skam vant, men den kunne like gjerne blitt hetende noe annet, sier Andem.

Skam-skaperne om hvordan serien fikk navnet Skam

SKAM: Julie Andem og Mari Magnus forteller hvordan serien ble kalt Skam.

Stor prosess

SKAM på Nordiske Mediedager

SKAM: Julie Andem og Mari Magnus ble intervjuet om SKAM i 40 minutter. Der bekreftet Andem at det blir en sesong tre av suksesserien.

Foto: Nordiske Mediedager

Selv om det til slutt kom 1200 personer på audition, var det ikke bare enkelt å få unge til å bli interessert i prosjektet.

– Målgruppen vår bruker ikke NRK, men har veldig stor tillit til NRK, sier Magnus.

Hun sier at målgruppen heller er inne på Yr.no for å finne ut hvordan været skal bli. De vurderte til og med å legge ut en annonse der.

De reiste også rundt til en rekke skoler for å finne interessante ungdommer.

– Vi gikk veldig stort ut for å finne riktig cast og vi var på samtlige videregående skoler i Oslo og Akershus, sier Magnus.

Skam-skaperne om hvordan de skaffet skuespillerne.

YR.NO: Skam-skaperne om at de vurderte å annonsere audition på Yr.no.

– Har truffet bedre

Skam er som kjent en serie rettet mot 16 år gamle jenter, men har blitt mottatt med åpne armer av både gutter og jenter i alle aldre.

– Vi har truffet bredere enn vi trodde vi skulle gjøre, når også 40-åringer ser på, sier Andem, men sier de ønsker at Skam skal være en serie for 16-åringer.

– Det er hyggelig at serien når bredt, men vi ønsker jo at det skal være en serie for målgruppen vår, sier hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober