NRK Meny
Normal

Kommersielle aktører profiterer ulovlig på «Skam»

NRK opplever at «Skam»-innhold dukker opp i uønsket markedsføring av kommersielle tjenester og produkter.

Dramaserien «Skam»

SUKSESS: Dramaserien «Skam» har blitt en stor suksess for NRK. Nå misbrukes serien også ulovlig i ulike markedsføringskampanjer.

Foto: NRK

«Skam» er blant de mest populære TV-seriene NRK noen gang har vist, med flere hundretusener som følger serien gjennom nettsiden og nett-TV.

Denne suksessen har også gjort at kommersielle aktører urettmessig bruker «Skam»-innhold i sin egen markedsføring. Det ønsker NRK å stoppe.

– Nå har jeg nok et tosifret antall saker relatert til «Skam» hvor jeg har tatt kontakt med en eller annen part og bedt dem slutte med en aktivitet eller virksomhet. Som å slutte og bruke logoen eller å stoppe en planlagt tjeneste, sier Kari Anne Lang-Ree.

Lang-Ree er advokat i NRK og forteller om aktører som selger kommersielle produkter med «Skam»-logo og bedrifter som bruker serien i markedsføringen av sine egne tjenester.

Reisetips til Noora og William

– Et eksempel er Apollo som har laget en blogg med reisetips for «Skam»-karakterene, sier Lang-Ree.

Beatriz Rivera

– KORTTENKT: Beatriz Rivera i reiseselskapet Apollo bekrefter at de fjernet Skam-logoen på sin nettside.

Foto: Fotograf Johnny Syversen / Apollo

Reiseselskapet brukte nemlig logoen til serien i en artikkel på nettsiden deres der de gir reisetips til Noora og William, og resten av «Skam»-gjengen. Kommunikasjonsrådgiver i Apollo, Beatriz Rivera, sier de tok bort logoen da NRKs advokat ringte.

– Da jeg lagde bildet tenkte jeg faktisk ikke så langt. Jeg tok den første fonten som dukket opp og skrev skam med store gule bokstaver. I etterkant så jeg jo at den selvfølgelig lignet altfor mye. Det var bare korttenkt gjort av meg, sier hun.

NRK har nemlig registrert «Skam»-navnet som varemerke for å hindre urettmessig bruk av kommersielle aktører.

Lang-Ree forteller likevel at de ønsker velkommen all blesten rundt serien – og at produkter slik som gensere med «Noora + William» ikke går under varemerket og fint kan selges lovlig av andre aktører.

– Det er en grense til hva NRK skal gjøre. På den ene siden så er det «Skam»-navnet vi har registrert som varemerke og vi er opptatt av å verne våre bilder, vårt innhold og «Skam»-logoen, sier NRK-advokaten.

Problematisk

– Vi mener det er en utnyttelse av «Skam»-varemerket og det kan være problematisk for NRKs omdømme. Det er viktig for NRK og ikke bli knyttet til enkelte kommersielle aktører, da det kan skape usikkerhet blant våre brukere, sier Lang-Ree.

Andre eksempler på urettmessig bruk av «Skam» er ulovlig nedlastning av serien og nettbutikker som bruker serien til å selge kosmetikk.

– Det jeg liker minst er nettsider som bruker «Skam»-logoen i markedsføringen av sine egne produkter, som ikke har noe med NRK eller «Skam» å gjøre, som kosmetikkprodukter. Det er typisk litt useriøse nettbutikker hvor det er vanskelige å få tak i dem som står bak og det er en type utnyttelse vi ikke er tjent med, sier hun.

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.