Disse blir 17. mai-programledere

Haddy Njie leder hovedsendingen på NRK1, mens youtuberen Dennis Vareide blir utegående reporter. På radio leder Pål Plassen og Hege Holm deg gjennom nasjonaldagen.

Gratulerer med dagen 2018

NRKs 17. mai-programledere 2018, Fra venstre: Hege Holm og Pål Plassen kommenterer for radio. Haddy Njie, Dennis Vareide og Noman Mubashir har TV-sendingen.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Det blir som vanlig sending fra hele landet 17. mai, både på radio og TV.

Programleder for sendingen på NRK1 blir Haddy Njie. Hun ledet 17. mai-sendingen i jubileumsåret 2014, og har ellers ledet store sendinger som Idrettsgallaen, Kvelden før kvelden og TV-aksjonen. I vinter spilte hun rollen som Fantine i oppsetningen av musikalen Les Misérables i Oslo.

Njie sier hun ser frem til jobben, som hun selv omtaler som «den nasjonale 17. mai-sentralen». Selv har hun ingen tradisjon for å være på Slottsplassen 17. mai, midt i folkemengden.

– Det kan godt hende jeg undervurderer det koket man må stå i her, men samtidig tenker jeg det ikke vil være vanskelig å holde energien oppe her.

Haddy Njie blir programleder for 17. mai-sendingen på NRK1

Njie er samboer med arbeiderpartipolitiker Trond Giske, som i januar trakk seg som nestleder i partiet etter flere varsler om upassende oppførsel. Njie har sagt til VG at hun støtter Giske fullt og helt.

Fra gutterommet til Karl Johan

Utegående reporter Dennis Vareide er nok best kjent blant de yngste, som en del av YouTube-duoen Prebz og Dennis.

Tidligere i år la de to kameratene ned YouTube-kanalen sin for å satse på nye ting.

På Karl Johan skal Vareide formidle stemningen i og rundt barnetoget.

– Jeg har aldri vært her på Slottsplassen på 17. mai, så jeg er litt redd fordi det blir så mye folk og kaos. Likevel tror jeg det skal gå bra, sier Vareide.

Vareide lover stemningsrapporter fra barnetoget, i tillegg til tradisjonelle 17. mai-leker på en ny måte.

– Det blir intervjuer fra toget, og så har vi tatt noen av de tradisjonelle lekene og modernisert dem litt, og kanskje gjort dem litt mer avanserte.

Dennis Vareide blir utegående reporter på 17. mai

Oppgaven med å kommentere barnetoget i Oslo får Noman Mubashir. Mubashir har lang erfaring som NRK-reporter, blant annet fra NRK Migrapolis og som deltager i TV-serien «Hva har du i bagasjen?»

Holm og Plassen på radio

Programledere for radiosendingen på P1 og P1+ blir Pål Plassen og Hege Holm.

Pål Plassen har tidligere kommentert 17.-maitoget en rekke ganger. Han er også kjent som programleder fra NRKs sommerbåt, Reiseradioen og er til daglig programleder for Norgesglasset.

Hege Holm er nå programleder i «Holm» i P1+. Hun er også en kjent stemme fra Dagsnytt 18 og Ukeslutt.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise