Hopp til innhold

Japan dreper Kyoto på andre dag av forhandlingene

Japan har gjort det klart at de ikke vil arbeide mot en ny periode under Kyotoprotokollen som utløper i 2012.

Visemiljøminister Hideki Minamikawa fra Japan

– Det er meningsløst å forlenge Kyotoavtalen om ikke alle er med, sier visemiljøminister Hideki Minamikawa.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Det gjorde de klart under andre dag av klimaforhandlingene i Cancun i Mexico. Landet går derfor i mot en avtale som har fått navn etter en av sine egne byer.

Mens den norske delegasjonen har arbeidet mot en løsning der flere delavtaler kan vedtas før et helhetlig dokument ligger på bordet - stanser mange land ved nettopp Kyotoprotokollen.

Japan fikk i går utdelt Fossil of the Day Award (dagens fossil)- en pris som går til det landet som har gjort mest for å skade forhandlingene den dagen.

«Den går til Japan for sitt arbeid med å forhindre en videreføring av en protokoll under FNs Klimakonvensjon som ble vedtatt i deres egen by, Kyoto»

Vil forlenge avtalen

Protokollen ble vedtatt i Kyoto i desember 1997, og er senere underskrevet av nær 200 land.

Forpliktelsene under avtalen utløper i 2012, og mange av Klimakonvensjonens deltakerland er derfor ivrige etter å forlenge Kyotoprotokollen inn i en ny periode, dersom man ikke greier å enes om nye forpliktelser for alle.

37 i-land har utslippsforpliktelser under Kyotoprotokollen, men en av verdens største utslippskjemper - USA og daværende president George W. Bush, besluttet å trekke seg fra protokollen i 2001 fordi han mente den ville skade den amerikanske økonomien.

På grunn av USAs steile tilnærming til slike utslippsforpliktelser blokkerer nå mange en forlengelse.

Enten må amerikanerne med i avtalen - ellers kan man likså greit droppe hele protokollen.

Les: USA avviser norsk klimaforslag
Les også: USA alene mot Kyoto
Se: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Forhandlinger i Cancun

Brasil kommer med innspill under forhandlinger i Cancun tirsdag.

Foto: IISD Reporting Services

– Vi ikke akseptere ny periode

I går gikk Kyotos eget vertsland, Japan, ut mot en forlengelse.

– Uansett hva som skjer, under hvilke som helst betingelser, vil vi ikke akseptere en andre forpliktelsesperiode, sa Kuni Shimada som er rådgiver for Japans miljøvernminister, ifølge Cicero.

Visemiljøminister Hideki Minamikawa uttalte under en pressekonferanse i forrige uke at en avtale uten verstinger som USA og Kina vil være meningsløs og uhensiktsmessig.

Isteden har Japans forhandlere i Cancun gjort det klart at en helt ny avtale skal fokusere på deltakelse fra absolutt alle.

– Så bestemt har Japan ikke vært før, sier Jake Schmidt, som er klimadirektør ved Natural Resources Defense Council til Bloomberg Businessweek.

At regjeringen vår nå forsøker å ødelegge avtalen som bærer et japansk navn er en skam

Mayuko Yanai, Friends of the Earth Japan

– Folket er stolte av Kyoto

Russland og Canada vil heller ikke videreføre protokollen, de mener den er utdatert.

Kyotoprotokollens forpliktelser dekker kun 27 prosent av verdens utslipp, noe som også er grunnen til at man trenger en ny avtale. Men utviklingslandene som ikke er forpliktet under avtalen mener den må videreføres fordi forpliktelsene kan forsvinne med protokollens utløp.

Mens Japans ledere sto hardt på sine standpunkt i gårsdagens forhandlinger, uttrykte miljøvernorganisasjonene bekymring for landets ståsted.

– Det japanske folket er stolte av Kyotoprotokollen og rollen vi spilte i opprettelsen av den. Vi forventer at regjeringen vår spiller en ledende rolle i klimaforhandlingene, sier Mayuko Yanai fra Friends of the Earth i Japan.

Les også: – Lite handling hemmer Norges rolle internasjonalt

Klimaforhandlinger i Cancun

Nobelvinner Mario Molina fra Mexico holder et innlegg under åpningsseremonien i Cancun.

Foto: Ronaldo Schemidt / Afp