Maktdemonstrasjon i København

Det har brutt ut sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av København. Opprørspolitiet har sendt hunder mot folkemengdene.

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Aggressivt opprør

Det har i formiddag foregått en omfattende politiaksjon ved Triangelen på Østerbro etter en demonstrasjon som er tydelig rettet mot politiet. Det er de mest militante under klimatoppmøtet som har demonstrert.

Mengder av uniformerte politimenn dukket i dag opp på Østerbro for å stanse demonstrantene.

Dagens opptøyer er adskillig mer aggressiv enn de man var vitne til i går.

"Let them go!"

Et titalls schæfere ble sendt mot folkemengdene, og stadig nye politimenn dukket opp blant aksjonister på Østerbro.

Det var høy temperatur blant de oppmøtte, og de høye ropene fra folkemengdene var klare: "Let them go, let them go"!

Ikke langt ute i seansen dukket også to blå politibusser opp - og demonstrantene ble geleidet en etter en inn i bussene.

Trakk batonger

Politiet tvang demonstranter ut av et åpent kjøretøy som var fullastet med brostein - denne tok de etterhvert beslag i og kjørte bort fra stedet.

– Når vi får opplysninger om et kjøretøy med stein, så er det ikke til lovlige formål. Vi ville forhindre steinkasting, sier politiets pressetalsmann Henrik Møller Jacobsen til NTB.

Det skal også ha blitt funnet gassmasker og avbitertenger i bilen.

- Unødvendig maktbruk av politiet

Norske klimademonstranter i København reagerer på det de mener er unødig maktbruk fra dansk politi i går.

Da demonstrerte rundt 100.000 mennesker i den danske hovedstaden mot den politiske prosessen under klimatoppmøtet. 968 demonstranter ble pågrepet av politiet, blant dem var flere norske studenter.

Les: Norske studenter fanget av politiet

– Jeg tror aldri før det har blitt foretatt så mange pågripelser i Danmark, sier politiets talsmann Henrik Suhr til avisen Berlingske Tidendes nettutgave.

- Ødela positiv demonstrasjon

Vegard Velle

Vegard Velle

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Politiet ødela en ellers positiv demonstrasjon, mener styremedlem i Norges Sosiale Forum, Vegard Velle.

- Jeg synes dette var veldig unødvendig maktbruk. Det virker som om politiet har ladet opp på en veldig aggressiv måte og ønsker en konfrontasjon, sier han.

Velle var en av rundt 350 nordmenn som deltok i den store fredelige demonstrasjonen som beveget seg fra sentrum og ut til Bella Center på Amager, der klimatoppmøtet foregår.

Les: Opptøyer i København - 900 demonstranter arrestert

Utenlandsk media fokuserer også i dag på det de ser på som unødvendig maktbruk av det danske politiet.

Sammenstøt København
Foto: NRK

Norske studenter deltok

- Der gikk det også mellom 10 og 15 norske studenter som fikk et ublidt møte med dansk politi.

Student ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, Rannveig Margrete Jacobsen, var en av dem. Så langt hun kunne se var det ingen demonstranter som opptrådte aggressivt.

- Først skjønte vi ikke hva som hadde skjedd. De bare kjørte inn med biler fra sidegatene slik at vi ble kutta bort fra alle de andre. Så satte de opp politisperringer, og vi visste fremdeles ikke hva som skjedde. Jeg spurte en politimann hva som hadde skjedd, og han sa at det var noen som hadde kastet flasker på politiet, sier hun til NRK.

- Paranoia hos politiet

Jacobsen tenkte da at politiet bare skulle ta de som hadde kastet flaskene og holde de andre studentene litt igjen. Men det var ikke tilfelle.

Arrresterte demonstranter

Arrestert demonstranter lørdag.

Foto: Christian Charisius / Scanpix/AP

Sammen med flere andre medstudenter måtte hun sitte bakbundet på den kalde asfalten i flere timer uten muligheter til å få noe å drikke eller toalettbesøk.

- Jeg synes dette fungerte veldig dårlig. Det var så overdrevet. Jeg tror det er et utslag av paranoia, sa Jacobsen.

Over 900 løslatt

Dansk politi sier de har løslatt de aller fleste av de 968 aktivistene som ble anholdt under demonstrasjonen i København i går.

Bare 13 holdes fortsatt i varetekt , og av disse vil tre personer bli framstilt for varetektsfengsling anklaget for å ha angrepet politiet.