NRK Meny
Normal

Billigere å forurense for oljeindustrien

Oljeindustrien sparer flere hundre millioner kroner på nytt CO2-kvotesystem, som gjør det billigere å forurense.

Forurensning.
Foto: JOEL SAGET / AFP

Det siste året har oljeindustrien spart over 600 millioner kroner på å bli en del av kvotesystemet. Tidligere betalte oljeindustrien CO2-avgift, men etter at kvotesystemet ble innført, ble avgiften lavere.

Årsaken til at industrien har spart penger på utslipp er at CO2-kvotene har blitt mye billigere enn forventet. Dette skjer på tross av politiske målsettinger om at det ikke skulle bli billigere å forurense.

Les også: – Lite handling hemmer Norges rolle internasjonalt

Krever endringer

Nå krever miljøbevegelsen at regjeringen gjør det dyrere å forurense.

- Vi frykter at utslippene vil gå opp enda mer fra det som er landets største klimasynder når det blir billigere for oljeindustrien å forurense, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Han sier at det blir billigere for industrien å forurense fordi det er tillatt alt for store utslipp av CO2. Dermed synker CO2-kvoteprisen.

Haltbrekken mener regjeringen nå må gjøre det dyrere for oljeindustrien å forurense. Dette kan gjøres med høyere CO2-avgift i statsbudsjettet.

- En heving av CO2-avgiften for oljeindustrien gjør at de ikke får rabatt på forurensing, slik de får i dag, sier han.

- Viktig med høy nok pris

Miljøstiftelsen Zero er enig i at regjeringen må forhindre at det blir billigere å forurense. På Zeros nullutslippskonferanse nylig sa konsernsjef i StatoilHydro Helge Lund følgende:

- Det aller viktigste er å få en høy nok pris på CO2. Hvis den er høy nok, vil industrien over hele verden kaste seg over dette for å finne en løsning.

Målet i klimakvoteloven var at summen av CO2-avgiften og kvoteprisen skulle bli den samme som CO2-avgiften var tidligere.

Men med dagens kvotepris er utslippene som fører til global oppvarming blitt omlag 50 kroner billigere per tonn for den norske oljeindustrien.

- Svingninger betyr lite

Direktør for næring og miljø i oljeindustriens landsforening Lars Arne Ryssdal, tror ikke høyere CO2-avgift vil få ned utslippene, selv om kvotene er blitt billigere enn forventet:

- Selskapene våre baserer seg på det de forventer blir prisen på utslipp over flere år, og da betyr slike svingninger fra dag til dag ingenting.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.