Normal

Ber forhandlerne ta i bruk Stoltenberg-rapport

Før siste innspurt av toppmøtet i Cancun oppfordrer FNs generalsekretær Ban Ki-moon forhandlerne til å ta i bruk rådene fra finansieringsgruppa til statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg i Cancun

Statsminister Jens Stoltenberg la i dag frem finansieringsrapporten fra AGF-gruppen før siste del av forhandlingene i Cancun.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

- Finansiering av klimatiltak i utviklingsland er ikke bare en viktig del av klimaforhandlingene, det er en nøkkel i diskusjonene, sier Stoltenberg.

Sammen med Etiopias statsminister Meles Zenawi presenterte han i dag rapporten fra Høynivågruppen for finansiering av klimatiltak (AGF) foran en fullsatt sal ved konferansen i Mexico.

Se også: - Forventningene er skrudd opp nå

100 milliarder i året

AGF-gruppa ble opprettet av FNs generalsekretær Ban Ki-moon 12. februar i år.

Gruppas oppgave var å se på mulige inntektskilder for å sikre en måloppnåelse av tiltak som ble lovet under klimatoppmøtet i 2009.

Under København-toppmøtet kom forslaget om at industriland skulle bidra med 100 milliarder dollar i året innen 2020.

Stoltenberg har i år ledet gruppen av 21 personer, stats- og regjeringssjefer, representanter for industri- og utviklingsland, akademikere og næringslivsrepresentater for å komme fram til mulige finansieringsmodeller.

Les også: Stoltenberg ber G-20-landene følge opp klimarapporten
Les mer: Kritisererer Stoltenbergs klimarapport

- Kostnadene for utslipp er for lave

- Vi har sett på en rekke muligheter. Og vi vet at det vil bli vanskelig i en verden der kostnadene for utslipp er for lave, sier Zenawi.

Han understreker at rapporten ikke bestemmer noe for partene i forhandlingene, men sier at funnene gjør det lettere for dem.

- Det er helt opplagt at det er en utfordring, sier Stoltenberg.

For det finnes ikke én enkelt løsning i rapporten.

- Det er en rekke løsninger og vi trenger en kombinasjon av dem alle.

- Bruk rapporten

Ban Ki-moon oppfordret i dag partene i forhandlingene til å ta i bruk rapporten.

- Finansiering av tiltak i u-land er en investering i en tryggere og sunnere verden for oss alle. Det er opp til partene om de ønsker å ta i bruk det gruppa har funnet fram til, men jeg oppfordrer dere til å ta i bruk rådene de har gitt, sa Ban Ki-moon i dag.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.