Hopp til innhold

Ber forhandlerne ta i bruk Stoltenberg-rapport

Før siste innspurt av toppmøtet i Cancun oppfordrer FNs generalsekretær Ban Ki-moon forhandlerne til å ta i bruk rådene fra finansieringsgruppa til statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg i Cancun

Statsminister Jens Stoltenberg la i dag frem finansieringsrapporten fra AGF-gruppen før siste del av forhandlingene i Cancun.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

- Finansiering av klimatiltak i utviklingsland er ikke bare en viktig del av klimaforhandlingene, det er en nøkkel i diskusjonene, sier Stoltenberg.

Sammen med Etiopias statsminister Meles Zenawi presenterte han i dag rapporten fra Høynivågruppen for finansiering av klimatiltak (AGF) foran en fullsatt sal ved konferansen i Mexico.

Se også: - Forventningene er skrudd opp nå

100 milliarder i året

AGF-gruppa ble opprettet av FNs generalsekretær Ban Ki-moon 12. februar i år.

Gruppas oppgave var å se på mulige inntektskilder for å sikre en måloppnåelse av tiltak som ble lovet under klimatoppmøtet i 2009.

Under København-toppmøtet kom forslaget om at industriland skulle bidra med 100 milliarder dollar i året innen 2020.

Stoltenberg har i år ledet gruppen av 21 personer, stats- og regjeringssjefer, representanter for industri- og utviklingsland, akademikere og næringslivsrepresentater for å komme fram til mulige finansieringsmodeller.

Les også: Stoltenberg ber G-20-landene følge opp klimarapporten
Les mer: Kritisererer Stoltenbergs klimarapport

- Kostnadene for utslipp er for lave

- Vi har sett på en rekke muligheter. Og vi vet at det vil bli vanskelig i en verden der kostnadene for utslipp er for lave, sier Zenawi.

Han understreker at rapporten ikke bestemmer noe for partene i forhandlingene, men sier at funnene gjør det lettere for dem.

- Det er helt opplagt at det er en utfordring, sier Stoltenberg.

For det finnes ikke én enkelt løsning i rapporten.

- Det er en rekke løsninger og vi trenger en kombinasjon av dem alle.

- Bruk rapporten

Ban Ki-moon oppfordret i dag partene i forhandlingene til å ta i bruk rapporten.

- Finansiering av tiltak i u-land er en investering i en tryggere og sunnere verden for oss alle. Det er opp til partene om de ønsker å ta i bruk det gruppa har funnet fram til, men jeg oppfordrer dere til å ta i bruk rådene de har gitt, sa Ban Ki-moon i dag.