Hopp til innhold

Stoltenberg ber G-20-landene følge opp klimarapporten

Statsminister Jens Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi kommer til å sende brev til alle deltagerne på G20-møtet, og be dem om å følge opp forslagene i klimarapporten.

Stoltenberg og Ban Ki-moon

Jens Stoltenberg overrekker klimarapporten til FNs generalsekretær ban Ki-Moon fredag.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

De to statsministrene har ledet arbeidet med rapportenom finansiering av klimatiltak. Fredag ettermiddag overleverte statsminister Jens Stoltenberg høynivåpanelets anbefalinger til FNs generalsekretær.

Jens Stoltenberg mener finansieringer mulig å gjennomføre, men at det er vanskelig uten politisk vilje.

– Flere av G-20 landene var med i gruppen som la forslagene fra klimarapporten i rapporten på bordet, og det er helt avgjørende at disse landene stiller opp dersom vi skal få på plass en klimaavtale som reduserer verdens utslipp av klimagasser.

Rapporten kommer med forslag på hvordan klimatiltak i utviklingsland kan finansieres. 100 milliarder dollar i året fra 2020 skal på bordet og brukes på å redusere utslippet av klimagasser.

Stoltenberg og Zenawi mener det er nødvendig med en kombinasjon av nye statlige bidrag, en økning i eksisterende statlige bidrag og økte private bidrag. En pris på 20-25 US dollar pr. tonn CO2 innen 2020 vil være avgjørende for å nå målet.

– Pengene skal for eksempel finansiere redusert avskoging, der vi kan få store og raske kutt. I tillegg vil land som opplever virkninger av klimaendringene trenge midler til investeringer i veier og infrastruktur, sier Stoltenberg.

Kina og USA har ikke skrevet under

Det er opp til hvert land å gjennomføre tiltakene Stoltenberg-utvalget foreslår. Kina og USA har ikke vært villig til å skrive under på en forpliktende klimaavtale som reduserer utslippene på kloden, men Stoltenberg tror G20-gruppen, der verdens nøkkelland deltar, kan legge press, og få satt rapporten ut i live.

– Det spennende med denne gruppen er at USA og Kina er representert. Slik at vi har et grunnlag for å gå videre med å få på plass de tiltak som er nødvendig for å redusere verdens utslipp, sier statsministeren.

Hans skal trolig selv til klimamøtet i Cancun i desember for å understreke behovet for å få på plass finansieringskilder. Dette er et av de få punktene hvor det kan bli framgang i klima forhandlingene - ingen har tro på noen avtale i år.