NRK Meny
Normal

- Forventningene er skrudd opp nå

I kveld ankom statsminister Jens Stoltenberg Cancun for å ta del i høynivådelen av klimatoppmøtet i Mexico. Han er en av få statsledere som deltar, og den eneste fra de vestlige i-landene som dukker opp.

Stoltenberg, Solheim og Audun Rosland i Cancun

Stoltenberg ankom klimatoppmøtet i Cancun tirsdag kveld, lokal tid.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

- Vi er ikke i nærheten av de forventningene man hadde forut for København, men det er nå likevel slik at det er grunnlag for å si at det er innen rekkevidde å kunne komme fram til enighet om en balansert pakke av beslutninger som bringer arbeidet med å få på plass en klimaavtale nærmere.

Men det er ikke mer enn det, sier statsministeren.

Les mer: - Vi er kampklare og fandenivoldske
Les også: Bli med bak kulissene i Cancun

Eneste vestlige statsleder

De høye forventningene forut for fjorårets toppmøte gjorde at hele 120 statsledere pakket koffertene sine for å ta del i konferansen som mange trodde skulle resultere i globale lovendringer.

I år forventes 25 statsledere å ta turen til møtet, som finner sted sørøst i Mexico.

I tillegg til Mexicos president, Felipe Calderón, kommer de møtende statslederne stort sett fra Sør- og Mellom-Amerika.

Lederrolle

Stoltenbergs tilstedeværelse er i stor grad grunnet hans deltakelse i finansieringsgruppen AGF (Advisory Group on Climate Finance), og Norges posisjon i skogforhandlingene til avtalen REDD+.

Les: Stoltenberg ber G-20-landene følge opp klimarapporten
Les også: Kritisererer Stoltenbergs klimarapport

- Jeg er her både som norsk statsminister og som medformann i finansieringsgruppa, sier Stoltenberg.

I løpet av de to dagene han skal være i Mexico har statsministeren et tettpakket program. Etter frokostmøte med president Calderón skal Stoltenberg i bilateralt møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Etter Norges innlegg i plenum skal han også presenterer klimafinansieringsrapporten sammen med statsminister Meles Zenawi fra Etiopia.

Stoltenberg kaller toppmøtet i Cancun et viktig møte, tross de lave forventningene.

- Det er et møte der forventningene var skrudd kraftig ned forut for starten av konferansen. Men de er også nå skrudd noe opp igjen under møtet.

- Alle skal med

- Det er usikkert hva som blir utfallet av Cancun. Det henger sammen med at vi har et beslutningssystem i de internasjonale klimaforhandlingene som bygger på enstemmighet - alle skal være med.

Det er et slagord statsministeren normalt er tilhenger av, men det har sine klare svakheter, sier han.

- Fordelen er at beslutningen får en høy grad av legitimitet. Ulempen er at det blir lite effektivitet i beslutningene. Det er de som vil minst som bestemmer tempoet, sier han.

Les mer: – Her har alle veto

- Mye vil bli avgjort de siste timene

Det gjenstår tre dager i Cancun, og foreløpig står det helt åpent hvordan møtet vil ende, sier Stoltenberg.

- Mye vil bli avgjort de siste timene, og mange brikker kan falle på plass. Eller det kan gå galt og vi kan få ingenting.

Selda Ekiz om temperatur og co2 siste 800 000 år.
Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye? Per Espen Stoknes er klimapsykolog ved BI. Han viser hvilke mekanismer det er i oss som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. 
Episode 1:10 Distanse. Det skjer ikke meg.