Hopp til innhold

Vågå-ordføreren er tiltalt

Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) er tiltalt for flere seksuelle overgrep mot ei jente, blant annet samleie med jenta før hun fylte 14 år. Strafferammen er 15 års fengsel.

Øygard 2

Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok i dag ut tiltale mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok i dag ut en svært alvorlig tiltale mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Øygard er tiltalt for flere tilfeller av seksuell overgrep mot ei jente. Han skal blant annet ha hatt samleie med jenta før hun var fylt 14 år. Strafferammen totalt er 15 års fengsel.

Overgrep i to år


Ifølge tiltalen fant overgrepene sted i tidsrommet fra 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011. Overgrepene skal ha funnet sted både på Øygards bopel, på hans hytter og på flere hoteller.

Øygard har hele tiden nektet skyld for overgrepene.

Risikerer 15 år

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier det er en alvorlig tiltale.

– Totalt er strafferammen 15 års fengsel, sier Klundseter.

Han vil ikke gå inn på hvilke bevis han sitter på, men opplyser at det både er vitneforklaringer og noen tekniske bevis.

– Når vi tar ut tiltale, betyr det at vi er overbevist om at den lar seg bevisføre i retten, sier Klundseter.

– Glad for tiltalte

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er fornøyd med at det nå er tatt ut tiltale.

– Jeg er glad for at det endelig er tatt ut en tiltalebeslutning. Jeg har ikke rukket å å snakke med min klient ennå, men er sikker på at hun er glad for at det er tatt ut tiltale, sier Braathen Hjortdal.

Braathen Hjortdal er ikke overasket over at tiltalen er skjerpet i og med at det nå også er snakk om seksuell omgang med jenta før hun var 14 år.

– Det har jeg ventet på, sier Braathen Hjortdal.

Overrasket

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, er overrasket over at det er tatt ut tiltale.

- Vi er overrasket over at politiet har vurdert bevisene slik at det var nok til en tiltale. Det er vi ikke enige i, sier Larsen.

Men hun legger til at Rune Øygard, når det først er tatt ut tiltale, ser fram til å renvaske seg i retten.

– Han er ikke fornøyd med at det blir tatt ut tiltale i en så alvorlig straffesak. Men han ser det er bedre å bli renvasket enn å leve videre med anklagene, sier Larsen.

Øygard er tiltalt etter paragraf 195 og 196 i straffeloven, om henholdsvis seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell omgang med barn under 16 år.

- En belastning


- Det er en belastning for ham at det er tatt ut tiltale, men dette er en mulighet til å få saken godt belyst. Vi har tillit til at retten vil skjønne at han ikke har begått disse handlingene, sier Larsen.

Politiet startet etterforskningen mot ordføreren i september i fjor. Han skal ha begått overgrep mot en jente fra hun var 13 til hun var 15 år gammel.

Alvorlig sak

Fylkesleder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, sier til NTB at saken er alvorlig og vanskelig.

– Jeg har vært i kontakt med partiledelsen i dag, og det understrekes at denne saken fortsatt ikke er behandlet i retten. Det er ikke opp til oss å ta stilling til skyldspørsmålet, sier fylkesleder Kjersti Stenseng til NTB.

– Det er en svært alvorlig tiltale som nå er tatt ut. Det er opp til retten å avgjøre skyldspørsmål i saken, er Aps nestleder Helga Pedersens knappe kommentar til saken om Vågå-ordføreren Rune Øygard (59).

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke sagt noe om hvorvidt Øygard bør suspenderes. –– Han har jo vært sykmeldt og ikke fungert som ordfører siden denne saken ble kjent, og det skal han nok fortsatt ikke gjøre, sier Stenseng.