Hopp til innhold

Håper på tiltale mot Øygard

– En henleggelse kan ødelegge bygda, frykter opposisjonspartiene i Vågå. Ordfører Rune Øygard er siktet for seksuell omgang med ei jente under 16 år, og politikerne vil ha saken skikkelig avklart, skriver VG Nett.

Øygard 2
Foto: Meek, Tore / Scanpix

Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) ble anmeldt av foreldrene til jenta den 18. september i fjor. Dagen etter ble han pågrepet og siktet.

Siden da har saken vært under etterforskning og spekulasjonene har gått. Det gnager bygda at man ikke riktig vet hva som egentlig har skjedd.

Verkebyll

– Dersom saken blir henlagt på bevisets stilling, vil den leve som en verkebyll for all framtid og ødelegge bygda. Folk vil prate og fundere på hva som er sant og usant, sier Tor Valdvik i Bygdelista til VG Nett.

Tor Valdvik representerer Bygdelista i Vågå, som er det største opposisjonspartiet i kommunen.

– Det er bedre at det tas ut tiltale og kjøres en rettssak. Da vil ordføreren enten bli dømt eller frikjent og saken kan legges endelig død, sier Valdvik.

Alt bør bli belyst

Ifølge VG er Senterpartiet på langt vei enige om at en henleggelse på bevisets stilling vil prege bygda lenge.

– Da kan det være bedre med en rettssak der alt blir belyst og tiltalte enten blir frikjent og renvasket, eller dømt og straffet. En henleggelse på «intet straffbart bevist »er det foretrukne, sier Anders Gustav Bjørnsen i Senterpartiet til VG.

Kritiske til Aps håndtering

Opposisjonen i Vågå er kritiske til hvordan Arbeiderpartiet har håndtert saken mot Vågå-ordføreren.

Rune Øygard har nektet å ta permisjon og har i stedet vært delvis sjukmeldt siden han ble anmeldt. Han er nå sykmeldt 90 prosent.

– Det hadde vært bedre for omdømmet til bygda vår om han tok ut permisjon mens saken var under etterforskning, sier Tor Valdvik til VG Nett.

Er forundret

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, har hele tiden krevd at ordføreren skulle gå ut i permisjon.

– Jeg er fremdeles forundret over hvordan han og kommunen har taklet denne saken, sier Braathen Hjortdal til VG.

Hun er også klar på at en mulig henleggelse av saken vil bli påklaget umiddelbart.

– Denne saken bør definitivt behandles og avgjøres i retten, sier bistandsadvokaten.

Flere saker fra Innlandet