Hopp til innhold

Øygard: Høyesterett har tatt en lettvint løsning

Overgrepsdømte Rune Øygard har lite til overs for Høyesteretts beslutning om å dømme ham til fengsel for overgrep mot en ung jente.

Overgrepsdømte Rune Øygard har lite til overs for Høyesteretts beslutning om å dømme ham til fengsel for overgrep mot en ung jente.

– Vurderer å anke til Strasbourg

I dag skjerpet Høyesterett lagmannsrettens straff for overgrepsdømte Rune Øygard, og dømte ham til to år og tre måneders fengsel.

– Voldsomt sårende

NRK møtte den tidligere Vågå-ordføreren på hytta i Sogn og Fjordane hvor han for første gang kommenterte den rettskraftige dommen.

– Det er voldsomt sårende og injurierende at Høyesterett som Norges høyeste domstol velger å ta populistiske og lettvinte forklaringer når de skal prøve å dokumentere en dom, sier Øygard til NRK.

– Jeg spør meg om det er mange ofre i norske fengsler som ikke burde være der, sier han.

Øygard har tidligere uttalt at det er uaktuelt for ham å gå i fengsel. Han sier i dag at han vil fortsette å kjempe for å få renvasket seg.

– Jeg kommer til å bruke alle ressurser for å få fram sannheten, sier Øygard som blant annet vurderer å anke saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg..

Må feire jul i fengsel

Ordføreren og hans forsvarer Mette Yvonne Larsen har brukt mediepresset som et formildende argument for at eks-ordføreren skulle få strafferabatt.

Likevel stiller han i dag opp til et nytt intervju med norsk presse.

– Jeg hadde ikke noe annet valg enn å stille opp. Jeg hadde et verv og andre ordførerkolleger som ble mistenkt. Kommunen fikk langt mer arbeidsro etter at jeg stod fram, sier Øygard.

Øygard må etter alt å dømme inne til lukket soning i løpet av et par måneder. Han har foreløpig ikke reflektert over hvordan soningen blir.

Mette Yvonne Larsen i Høyesterett

Mette Yvonne Larsen la vekt på mediedekningen som en formildende omstendighet da hun prosederte saken for Høyesterett i forrige uke.

Foto: Helge Carlsen/ NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger