Hopp til innhold

Vågå-ordføreren snakker ut

Rune Øygard stiller seg totalt uforstående til overgrepssiktelsen, og sier at han uten konas støtte hadde gått til grunne.

Rune Øygard
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Jeg har aldri grått så mye i hele mitt liv som de siste ukene

Rune Øygard

– Nedrige anklager

Rune Øygard forteller i dag sin versjon til avisene VG og GD, der han benekter å ha begått seksuelle overgrep mot jenta som har anmeldt ham.

– Anklagene er så nedrige, så ekle og brutale at det har slått meg helt ut. Jeg har aldri gjort noe slik, det er ikke meg. Det er uvirkelig sier Vågå-ordføreren til VG.

– Denne saken vil ta lang tid

Kona redningen

Øygard sier den helhjertede støtten fra kona Reidun har vært forutsetningen for at han i dag står på beina.

– Jeg har aldri grått så mye i hele mitt liv som de siste ukene. Hadde det ikke vært for Reidun hadde jeg ikke sittet her i dag. Hun har vært helt fantastisk sier Øygard til VG.

– Hun var en av oss

Øygard og kona sier de er sjokkerte over de seksuelle beskyldningene som har kommet fra jenta, og som er grunnlaget for at politiet har utferdiget en alvorlig overgrepssiktelse mot Vågå-ordføreren.

Rune Øygard og Jens Stoltenberg
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Hun har vært mye hos oss på ferier og helger og deltok på reiser. Hun fikk ta del i våre liv, våre venner og våre møter. Det var helt naturlig at hun også fikk møte Stoltenberg, sier Vågå om statsministermøtet jenta var med på. Øygard beskriver jenta som en del av ekteparets utvidede familie.

Ønsker avhør av Stoltenberg

- Livstruende

Øygard og kona forteller i dag også om en kollaps ordføreren fikk på hytta på Vestlandet paret "rømte" til etter anmeldelsen.

- Han var helt borte. Han falt inn i koma, det var livstruende. Jeg var så redd forteller Reidun Øygard, om gallesteinsanfallet mannen fikk, så han ble fraktet til sjukehus og behandlet i flere dager.

Bør ikke stå fram

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal kritiserer Øygard for å stå fram med sin historie.

– Av hensyn til jenta og hennes familie burde han holde seg unna offentligheten og vervet som ordfører mens saken politietterforskes, sier hun til VG.

Comeback

Rune Øygard og kona bor for tida hos venner i Oslo eller på hytta på Vestlandet. De orker ikke å delta i det sosiale livet i Vågå til tross for det de betegner som massiv støtte fra venner og bekjente.

– Akkurat nå orker jeg ikke å gå på butikken og møte folk, det blir for sterkt. Jeg har fått mye støtte, men føler at jeg bærer et merke som jeg trenger tid til å kvitte meg med, sier Øygard.

Råder Øygard til å søke permisjon

Vågå-mannen, som er inne i sin femte ordførerperiode, er 80 prosent sjukmeldt og beskriver seg som altfor svak til å gå tilbake til ordførerjobben den nærmeste tida. Men han nekter å permittere seg slik Arbeiderpartiet på fylkes- og sentralnivå har rådet ham til. Tvert i mot vil han tilbake som ordfører når han blir friskmeldt.

– Jeg er delvis sjukmeldt og da er det uaktuelt å ta permisjon. Når den er over vil jeg tilbake som ordfører. Jeg har ikke gjort noe galt, sier Øygard til VG.

Flere saker fra Innlandet