Sykehus innførte valgfri meny og reduserte matsvinnet med 30 tonn i året

Borghild Opsahl bestiller den middagen hun selv vil ha. –Bedre enn å være på hotell.

Borghild Opsahl, sykehusmat

FORNØYD: Borghild Opsahl har vært på Lillehammer sykehus i tre uker, og er positivt overrasket over maten.

Foto: Maria Pedko Lindbäck / NRK

Kokkene på sykehuset i Lillehammer lager omtrent 7000 porsjoner i uka som de leverer til hele Sykehuset Innlandet.

Den gamle middagsrutinen gjorde at de kasta 87 tonn i året.

Det ville de gjøre noe med.

I 2019 innførte de meny som gjør at pasientene kan velge hva- og når de vil spise middag. Nå kaster de omtrent 30 prosent mindre mat, og de ansatte slipper å varme masse mat som ikke blir spist.

I tillegg sparer de 1 million kroner i matbudsjettet.

Positive følger

For pasient Borghild Opsahl (85) har det gjort oppholdet på Lillehammer sykehus til det bedre.

Borghild leser menyen

FLERE VALG: Borghild kan velge mellom ti forskjellige retter. Menyen endrer seg med årstidene.

Foto: Maria Pedko Lindbäck / NRK

– Det har vært helt fantastisk matmessig. Når man ikke er helt i form har det mye å si at du har fritt valg på middag. At det i tillegg blir mindre matsvinn er vinn-vinn, sier Opsahl.

Hun får støtte av Ole Kristoffer Karlsen, som er helsefagarbeider ved sykehuset.

Ole Kristoffer Karlsen, helsefagarbeider

BRA TILBUD: Helsefagarbeider, Ole Kristoffer Karlsen melder at pasientene er begeistret for valgmuligheter.

Foto: Maria Pedko Lindbäck / NRK

– Vi merker at pasientene er godt fornøyde med å kunne velge, særlig når de er matlei. Maten er også porsjonert i passelig mengde, så kan man heller forsyne seg flere ganger, sier Karlsen.

  • Fikk du med deg denne saken? Innen 2022 må alle norske kommuner sortere matavfall. Men mange har det ikke på plass:

Pasienten i fokus

Før ordninga hadde ikke pasientene valgmuligheter. De fikk middag klokka 14.00, og man måtte spise det som ble servert.

– Det var «take it or leave it», forteller Jan Tonny Pettersen, seksjonsleder ved produksjonskjøkkenet på Sykehuset Innlandet (SI).

Jan Tonny Pettersen, seksjonssjef ved produksjonskjøkkenet

STORFORNØYD: –Å kunne gi en god matopplevelse når folk er på sykehus er viktig for oss, sier seksjonsleder ved produksjonskjøkkenet på SI, Jan Tonny Pettersen.

Foto: Maria Pedko Lindbäck / NRK

Nå tilbyr de en variert meny med alt fra storfe og husmannskost til fisk og vegetar. Pasientene kan be om tilpasninger, for eksempel ekstra grønnsaker eller råkostsalat.

– Gevinsten for pasienten er stor, og det gir vi som lager maten mye å se at det blir satt pris på, sier Pettersen.

Maten varmes opp i en smart plastemballasje før måltidet serveres på en tallerken. Maten er holdbar i flere dager grunnet forpakningen.

– Er ikke plast miljøversting?

– Det må veies opp mot matsvinnet. Hvis vi reduserte det med tre tonn så gikk det opp i klimaregnskapet, og det har vi jo tidoblet, sier Pettersen.

porsjonspakninger på Sykehuset Innlandet

LETTVINT: Maten legges i plastbeholdere som enkelt kan varmes opp når pasienten vil ha mat.

Foto: Maria Pedko Lindbäck / NRK

Plastavfallet benyttes til produksjon av fjernvarme.

Les også: Marte (30) vil forandre verden med grønne fingre

Inspirerer andre sykehus

På Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen startet de med meny og porsjonspakker i januar. Det var litt kronglete å få på plass.

– Vi klødde oss godt i bakhodet på hvordan vi skulle løse logistikken, sier kjøkkensjef Kent Eivind Vorland.

Kent Eivind Vorland

INSPIRERT: Haraldsplass Diakonale Sykehus fikk tips fra SI om porsjonspakning av middag. Kjøkkensjef Kent Eivind Vorland viser hvordan de ser ut.

Foto: Ingrid Færøyvik / Haraldsplass Diakonale Sykehus

Men så kom de i kontakt med SI og hentet inspirasjon.

– Med den nye ordningen forventer også vi å redusere matsvinnet med 30 prosent.

Han skulle ønske flere sykehus innførte meny for pasienter.

– Det gir så mye mer til pasientene, og bonusen med at det sparer miljøet er jo bare flott.

Ungdom er positive

Vilde Haugen Gjems (16) er leder for lokallaget for Hedmarken Natur og Ungdom. Hun er imponert over det sykehuset har fått til.

– Matsvinn er et stort problem både i Norge og andre steder i verden. Det er noe som må tas tak i, slik som Sykehuset Innlandet har gjort. Forhåpentligvis følger andre sykehus og institusjoner etter, sier Haugen Gjems.

Vilde Haugen Gjems, leder for lokallaget for Hedmarken Natur og Ungdom

IMPONERT: Vilde Haugen Gjems er glad for at Sykehuset Innlandet har kuttet matsvinnet såpass mye.

Foto: PRIVAT

16-åringen tror også at pasientene kan få helsegevinster av en allsidig meny.

– Det kan ikke gi noe annet enn økt livskvalitet gitt situasjonen de er i. Dette er så bra på mange måter, avslutter Haugen Gjems.

– Fantastisk

Opsahl er storfornøyd med oppholdet sitt på Lillehammer sykehus. Hun har testet menyen i tre uker.

– Det er helt fantastisk. Jeg vil nesten si det er bedre enn et hotell.

Maten har mye av æren for at hun trives.

  • Lurer du på hvordan prosjektet startet? Ta en kikk på denne saken:

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Klokka 19:30: Nyheter fra Innlandet

Klokka 19:30: Nyheter fra Innlandet