Her kan pasientene velge fra en 10-retters meny hver dag

LILLEHAMMER (NRK): En ny forpakning gjør at pasientene ved Sykehuset Innlandet også kan spise middagen sin akkurat når de vil.

Arvid Langaard får servert mat på sykehuset på Lillehammer

LAKS: Pasient ved sykehuset på Lillehammer, Arvid Langaard, er glad for at han nå kan velge mellom flere middagsretter. I dag ble det laks.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For en uke siden satte Sykehuset Innlandet i gang med den nye måten å servere pasientene middagsmat på.

– De siste to ukene har vi kanskje kastet bare fem eller seks porsjoner på hele Lillehammer sykehus. Før kastet vi mellom 35 og 40 porsjoner hver dag, sier Oddvar Henriksen, avdelingssjef for matforsyning ved Sykehuset Innlandet.

På Sykehuset Innlandet kan pasientene nå velge fra 10-retters meny. De kan også spise akkurat når de selv ønsker.

På Sykehuset Innlandet kan pasientene nå velge fra 10-retters meny. De kan også spise akkurat når de selv ønsker.

Større valgmuligheter

Arvid Langaard har vært innlagt på sykehuset i over fem uker. Han er veldig fornøyd med det nye systemet som trådte i kraft for en uke siden.

– Maten for en uke siden var ikke dårlig, men nå har vi så mange flere valg. Det er den store forskjellen. Det er veldig bra, sier han.

Meny på Sykehuset Innlandet på Lillehammer

FLERE VALGMULIGHETER: Pasientene ved sykehuset på Lillehammer kan nå velge mellom ti forskjellige middagsretter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den nye pakningen gjør også at serveringstiden blir mer fleksibel. Middagen trenger ikke lenger å serveres til et fast tidspunkt.

– Nå kan jeg tilpasse middagen etter dagen, og ikke dagen etter middagen. Sånn var det før. Da var det middag klokken halv ett, og så var det slutt, sier Langaard.

Men nå kan maten tilberedes akkurat når pasientene ønsker det.

Ny oppfinnelse

De gode resultatene oppnås på grunn av en helt ny forpakning som har en plate under maten som kan dras ut etter oppvarming slik at maten faller ferdig dandert ned på tallerkenen.

Ny forpakning av mat på Sykehuset Innlandet

ENKLERE: Den nye forpakningen skal gjøre det matserveringen enklere og mer fleksibel.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Det mener sykehuset fører til bedre matlyst, større valgfrihet for pasientene, og samtidig redusert matsvinn ved sykehusene i Innlandet.

– Pakkesystemet fører til at vi har lengre holdbarhet på maten. Vi opererer med ti til tolv dager på hver pakning, sier Henriksen.

Vil kaste mindre mat

Avdelingssjef for matforsyning ved Sykehuset Innlandet Oddvar Henriksen

MATSVINN: Avdelingssjef for matforsyning ved Sykehuset Innlandet, Oddvar Henriksen, sier det nye systemet allerede har gjort at de kaster mindre mat.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Det nye pakkesystemet gir ikke bare sykehuset mulighet til å tilby ti forskjellige retter hver dag og porsjonere maten bedre, men pasientene spiser også mer av maten når de kan velge hva de skal spise.

– Hvis du lå her i dag og fikk servert en eller annen matrett du ikke liker så godt, så ville du nok spist veldig lite av den, sier Henriksen.

Han legger til at maten pasientene kan velge mellom er laget på sykehuset.

Hovedgrunnen til endringen av middagssystemet er først og fremst pasientenes helse og redusert matsvinn, ifølge avdelingssjefen.

– Målet vårt er at vi skal klare å redusere det med mellom 20 og 30 prosent. Klarer vi mer så får vi en enda sterkere gevinst.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45: Nyheter fra Innlandet