Politiet: – Klare for «trøkk» på grensa i ferien

Politiet er godt rustet til å fortsette grensekontrollen mot Sverige i hele sommer. På to måneder er over 4.000 satt i karantene bare i Innlandet.

Vegard og Kristian i politiet i Innlandet patruljerer grensa mot Sverige, her i Grue.

VOKTER GRENSA: Politiet har fått ekstra ressurser og er rustet til å passe på svenskegrensa gjennom sommeren. Vegard og Kristian i Innlandet politidistrikt var blant dem som voktet grensa i påsken.

Foto: Ann-Kristin Mo

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Sverige, med unntak av Gotland, holdes utenfor når myndighetene åpner opp for reiser i Norden i sommer. Dermed blir det utvidet grensekontroll på svenskegrensa gjennom hele sommeren også, og fortsatt karanteneplikt.

Pål Erik Teigen

GODT RUSTET: Stabssjef Pål Erik Teigen sier politiet har god kontroll på grensa mellom Innlandet og Sverige.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt sier de er forberedt og har god kontroll.

– Vi har fått tilført 44 tjenestemenn som er ansatt i UP, som skal hjelpe Innlandet gjennom sommeren med grensekontroll. De er fordelt på Tynset, Trysil, Elverum, og Kongsvinger, sier stabssjef Pål Erik Teigen.

Politiet samarbeider også godt med tollvesenet.

Tror det blir «trøkk»

I uke 23 ble 5.019 personer sjekket i grensekontrollen i Innlandet. 563 ble ilagt karantene i henhold til føringene fra Folkehelseinstituttet, 33 ble bortvist, og 2 ble anmeldt for brudd på karantenereglene.

Fra 25. mars til 24. mai ble i alt 4.211 personer pålagt karantene etter grensepassering fra Sverige til Innlandet, ifølge Glåmdalen.

Stabssjef Pål Erik Teigen tror det kan bli like stort trykk i sommer som det var i påsken.

– Ja, det tar vi høyde for. Vi regner jo med at ettersom samfunnet åpner opp og folk beveger seg mer og får ferie, så får vi et trykk på grensa, sier Teigen.

Ikke adgang

Øst politidistrikt teller ikke hvor mange som pådrar seg karantene etter å ha vært i Sverige, men de informerer og deler ut karanteneskjemaer til alle som passerer.

– Karantene er lovpålagt. Det er den reisendes ansvar å forholde seg til bestemmelsene på riktig måte, sier politiførstebetjent Magne Stenkløv.

Grensekontroll ved Svinesund. Nå vil også soldater fra Heimevernet settes inn her.

NYE STILLINGER: Politiet i alle grensedistrikter har fått tilført ekstra ressurser for å ha utvidet grensekontroll mot Sverige.

Foto: Vidar Ruud

De ser nå en økning i antallet personer som vil inn i Norge, men som ikke har innreisetillatelse. Fra 25. mai til 15. juni ble 526 personer bortvist fra riksgrensa i deres område.

Alle politidistriktene har fått ekstra ressurser på grunn av koronapandemien og i Øst politidistrikt har de fått 69 midlertidige politibetjenter.

Også Troms politidistrikt bruker i hovedsak de ekstra ressursene til personkontroll på grensa.

– Kreative forsøk

Rundt påsketider, da veldig mange ville til Sverige for å handle, var det mange kreative grensepasseringer, for eksempel på sykkel på stier gjennom skogen.

Det forventer Pål Erik Teigen at det blir i sommer også.

– De kreative forsøkene har vi nok hele tida. Det er klart vi også har noen som driver med ulovligheter på grensa. De er jo kreative og prøver å finne andre veier over, sier Teigen.

Men han sier at konfliktnivået på grensa er lavt og at folk retter seg etter de føringenen som gis. De vil fortsette med å sette folk i karantene og anmelde eventuelle brudd på karantenereglene.

Takker av HV

HV-soldater stoppet biler fra Sverige

HV TAKKES AV: Siden 17. mars har HV hjulpet politiet med å kontrollere grenseovergangene mot Sverige. Nå avsluttes oppdraget deres.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Fram til nå har Heimevernet bistått politiet og tollvesenet med grensekontrollen. De ble satt inn den 17. mars da det ble innført grensekontroll i indre Schengen på grunn av koronapandemien.

15. juni ble oppdraget deres avsluttet, ettersom politiet nå har fått nok ekstra ressurser til å håndtere grensekontrollen selv.

Les også:

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 25.09.2021
4 664
Smittede siste 7 dager
96
Innlagte
850
Døde
4 123 472
Vaksinerte