Hopp til innhold

Slik møtte de morfar etter to måneder

Da savnet etter morfar i Sverige ble for stort, ble kveldsmat på grensen redningen for Liam, Lucas og Hedda.

Siv Jivesand og Håkan Jivesand fra Sverige møter Liam Johnsrud, Isabell Johnsrud, Lukas Johnsrud, Hedda Johnsrud i Norge.

MIDT I VEIEN: Med stoler og bord plassert på hver side av grensa ble det et hyggelig kveldstreff for Isabell Johnsrud og barna Liam, Lucas og Hedda på norsk side og morfar Håkan Jivesand og kona Siv på svensk side.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Oi, dere har med bord!

– Ja, det er klart! Skal det være, så skal det være på riktig!

Strenge restriksjoner ved grensen på grunn av korona-situasjonen tvinger fram kreative løsninger når savnet etter slekta blir for stor.

Liam, Lucas og Hedda Johnsrud fra Kongsvinger hadde ikke sett morfar Håkan Jivesand på to måneder. Tirsdag kveld ble det kveldsmat på grensen, med bord og stoler plassert midt i Vilsbergsvegen i Eidskog kommune.

Hedda Johnsrud, Lukas Johnsrud, Isabell Johnsrud og Liam Johnsrud, Isabell Johnsrud, Lukas Johnsrudmøter familien på grensa

PÅ REKKE OG RAD: Hedda (. f.v.), Lucas, Isabell og Liam Johnsrud fra Kongsvinger syntes det var godt å se far og morfar Håkan, selv om de savnet gode klemmer.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Her går grensa!

Med foten lager Siv Jivesand, kona til morfar, en tydelig strek i grusen, fra den ene siden av veien til den andre. Beskjeden fra mor Isabell Johnsrud til ungene på 8, 10 og 11 år kan ikke misforstås:

– Dere får ikke gå over grensen! Da må vi være hjemme i 14 dager med utgangsforbud!

Men å holde seg på rett side er ikke helt enkelt. For selv om samtaler på telefon og Skype er bra, blir det liksom ikke helt det samme når man er vant til å treffe morfar og hans kone Siv fra Arvika nesten hver eneste uke. Nå er det to måneder siden sist.

– Jeg skulle ønske jeg kunne gi dere en kos, sier åtte år gamle Hedda og sukker. Men enn så lenge må de holde avstanden på tre meter.

Stort savn

– Jeg har savnet dem veldig, så det er fint å se dem igjen. Men det er litt rart også, sier Lucas på 10 år.

Morfar Håkan mener slike kveldsmatmøter på grensen er en god trøst, tross alt.

– Det er alltid viktig å sees fysisk. Det kan ikke sammenlignes med telefon eller videosamtale. Selv om det er noen meter mellom oss, er det likevel et møte.

Siv Jivesand og Håkan Jivesand fra Sverige møter Liam Johnsrud, Isabell Johnsrud, Lukas Johnsrud, Hedda Johnsrud i Norge.

KVELDSHYGGE: Selv med tre meters avstand til datter og barnebarn ble kveldsmøtet på grenseovergangen i Eidskog en hyggelig opplevelse for Håkan Jivesand og kona Siv.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Praten går livlig på tvers av grensen, mens det drikkes kaffe og brus. På morfars bord er det dekket med «smørgossar», på norsk side skeies det ut med kake.

– Det er godt å se dem igjen, for nå var det lenge siden, sier Isabell Johnsrud, før hun legger til:

– Kanskje er det ekstra viktig å møtes fysisk nå som det er så tungt for alle.

Nesten alene

I løpet av kveldsmaten på grensen blir familietreffet forstyrret to ganger. Først av norsk politi, så av norske heimevernssoldater. Og slike grensemøter ser politiet stadig vekk mer av nå om dagen:

Siv Jivesand og Håkan Jivesand fra Sverige møter Liam Johnsrud, Isabell Johnsrud, Lukas Johnsrud, Hedda Johnsrud i Norge. Politiet kommer for å sjekke grensa.

PÅ VAKT: Politiet var på plass og sjekket at alle regler ble fulgt under kveldsmat på grensen. De opplever at mange familier møtes ved grenseoverganger for tiden.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi har ikke noe konkrete tall på det, men vi ser at det er mange som ønsker å møte slektninger på grenseoverganger, slik som vi ser her, sier Steinar Kjernsli ved Innlandet politidistrikt.

Det mener politiet er greit så lenge alle opprettholder avstand og følger rådene som er gitt fra helsemyndighetene.

– Vi sees igjen!

Selv om norsk sjokolade kastes over fra morfar på svensk side, så er det likevel noe som mangler: Savnet etter en god klem er synlig, for alle sammen. Og Liam på 11 år synes nesten morfar og Siv bør vurdere å krysse grensa:

– Det som er fint er at de kan jo gå over til vår side uten å få noen straff! Da vil jo bare politiet kaste dem over igjen, uten noe problem!

Men foreløpig får dette være bra nok: Kveldsmat og et hyggelig møte på hver side av en opptrukket strek i grusen, mellom Norge og Sverige.

Og da kaffen er drukket opp og kakene spist, er de uansett enige om en ting:

– Dette skal vi gjøre igjen!

Les også:

Over 2000 i karantene etter svenskehandel

Ny forskrift: Nå mister du sykepenger ved svenskehandel