Hopp til innhold

Regnværet har gitt fullere vannmagasiner, men strømprisene påvirkes trolig lite

Vannmengden i magasiner over hele landet øker for første gang siden i sommer. Likevel er det lite håp om billigere strøm.

Roskreppfjorden

NESTEN TØRKE: Rosskreppfjorden har rekordlavt vannivå.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Strømprisene har i sommer og høst vært rekordhøye. Det har vært et vanskelig strømmarked i Europa.

I tillegg har det også vært lite vann i magasinene.

– Fyllingsgraden har ikke vært så lav på 30 år i flere av magasinene våre, sier produksjonssjef Einar Thygesen hos Sira-Kvina kraftselskap.

Selskapet er blant de største i landet og har flere store magasiner i Agder og Rogaland. Thygesen håper situasjonen vil bedre seg fremover.

– Det er enda tidlig på høsten, så vi håper noe vil justere seg. Men dette er prisen for en tørr sommer, sier han.

Einar Thygesen, produksjonssjef i Sira-Kvina Kraftselskap

REKORDLAVT: Den tørre sommeren har satt sine spor hos Sira-Kvina kraftselskap.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Magasinnivå påvirker

Nå nedbøren den siste tiden ført til en liten justering.

Siden i sommer har fyllingsgraden vært under snittet i mange magasiner på Sør- og Østlandet, men nå sier Norges vassdrags- og energidirektoratet at den har økt med 1,7 prosentpoeng.

– I forrige uke kom det mye nedbør, og det bidro til å øke magasinfyllingen i mange av magasinene i Sør-Norge. De siste ukene har det også vært tørt i bakken, så mye av nedbøren gikk også med til å fylle opp grunn- og markvann, sier senioringeniør Fredrik Arnesen i NVE.

NRK forklarer

Hva bruker mest strøm?

Hva bruker mest strøm?

Oppvarming

Mellom 50 og 60 prosent av det totale strømforbruket går til oppvarming av boligen. Ved å senke innetemperaturen med én grad kuttes forbruket til oppvarming med fem prosent. 

Hva bruker mest strøm?

Varmtvann

Omtrent 20 prosent av strømforbruket går til oppvarming av vann til dusj, oppvask og andre apparater som bruker vann. Det kan være lurt å investere i en sparedusj. Da bruker du bare halvparten av mengden vann. 

Hva bruker mest strøm?

Elektriske apparater

Til sammen bruker alle elektriske apparater og utstyr i hjemmet rundt 15 prosent av totalforbruket. Kjøleskapet, fryseboksen, vaskemaskinen og tørketrommelen er de apparatene som bruker mest strøm. 

Hva bruker mest strøm?

Belysning

Cirka 10 prosent av strømforbruket går til belysning. En vanlig norsk husholdning har i snitt mellom 20 og 50 lamper. Et godt tips for å redusere strømkostnadene er å bruke LED-pærer eller sparepærer. 

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group mener det er bra at vannmengden i magasinene nå øker, men tror ikke det er nok til at strømprisene går særlig ned.

– Det er positivt for prisen fremover at magasinfyllingen øker igjen, men vi trenger nok mer nedbør før vi får de store virkningene, sier Rennesund.

Analytiker og partner Marius Holm Rennesund holder foredrag for journalister om kraftmarkedet.

IKKE STORE VIRKNINGER: Det må mye mer regn til over tid for at strømprisene skal gå ned.

Foto: Hallvard Norum / NRK

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner er nå på 64,5 prosent på landsbasis, viser statistikk fra NVE. Det er nesten 20 prosentpoeng lavere enn mediannivået de siste 20 årene, og lavere enn det som er normalt for årstiden.

– Kun i ett av disse 20 årene har vi hatt lavere fyllingsgrad enn vi har nå. Den videre utviklingen vil blant annet være avhengig av hvor mye nedbør som kommer, og hvor den kommer, sier Arnesen i NVE.

For å sikre fulle magasiner er bransjen avhengig av snøsmelting om våren og regn om høsten. Derfor får ikke økningen noe stort utslag.

Eidefossen kraftverk i Vågå.

NESTEN TOMT: Ved Eidefossen kraftverk i Vågå i Innlandet er det langt mindre vann enn normalt. Dette bildet ble tatt i slutten av august.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Det som kommer i magasinene nå vil kunne brukes senere i høst og vinter, så det vil ikke gi noen umiddelbar virkning på prisen, sier kraftanalytiker Rennesund.

I tillegg har rekordmengdene med nedbør for det meste kommet i lavlandet.

Mange av vannmagasinene ligger imidlertid i høyden og påvirkes derfor minimalt, og flere av strømselskapene har selv uttalt at nedbøren ikke hjelper på strømprisen.

Internasjonale konsekvenser

En av dem er Thomas Mathisen, leder i drift og utvikling ved Gudbrandsdal Energi.

– Vi ser at prisene fikk en skikkelig dipp på grunn av uværet, men nå er de tilbake på nesten samme nivå som før.

Thomas Mathisen, Gudbrandsdalen energi

TYSKLAND PÅVIRKER: Norske strømpriser henger veldig sammen med tyske strømpriser.

Foto: Marte Iren Noreng Trøen / NRK

Norske strømpriser beregnes daglig ut ifra tilbud og etterspørsel, samt hvor mye kraft som flyttes fra et område til et annet. Det norske kraftmarkedet henger tett sammen med resten av Norden og det europeiske kraftmarkedet.

Derfor kan prisene svinge stort, noe mange den siste tiden har merket, spesielt studenter som har sett seg nødt til å ta opp forbrukslån for å ha nok til å betale regningene.

Mathisen trekker spesielt fram tyske strømpriser.

– Det vil nok være styrende for prisene i vinter, og den ser fremdeles ut til å bli dyr.

Utenlandskabler og energikrise i Europa kan også bidra til høyere strømregninger fremover.

Forrige uke startet driften av den nye strømkabelen mellom Norge og Storbritannia. Den rundt 720 kilometer lange undersjøiske kabelen er spådd å føre til dyrere strøm her til lands.

Nøyaktig hvor mye dyrere North Sea Link har kraftanalytikere og strømselskapene vært uenige om. Industribedrifter mener Norge gir fra seg en stor konkurransefordel.

Roskreppfjorden

VENTER PÅ REGN: De neste månedene blir viktige. Dersom nedbøren kommer som snø får de ikke benyttet den før i vår.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Kunne vært verre

Selv om økningen i vannmagasinene ikke gir noen særlig nedgang i strømprisene, er det ikke nytteløst.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight

HVER DRÅPE HJELPER: Dersom det ikke regner kan det bli ekstremt dyrt, ifølge Lilleholt.

Foto: Sondre Steen Holvik / Sondre Steen Holvik

– Alternativet hadde vært ekstremt mye verre. Nå blir oktober og november viktige, for nedbøren senere kommer gjerne som snø, sier Tor Reier Lilleholt fra analyseselskapet til Arendals Fossekompani Volue Insight.

Han har aldri opplevd at prisforskjellene har vært så stor, med rekordlave priser i fjor, og motsatt i år.

– Hele Europa ligger skyhøyt over oss, og vi prøver å spare på vannet, men blir presset utenfra.