Krever millionerstatning i Alvdal-saken

De to barna som har blitt utsatt for de mest alvorlige overgrepene i Alvdal-saken krever over to millioner kroner hver i erstatning fra sin mor og tidligere stefar.

Video Overgrepsbarna i Alvdal krever 2 millioner hver i erstatning.

De to barna som har blitt utsatt for de mest alvorlige overgrepene i Alvdalsaken krever over to millioner kroner hver i erstatning fra sin mor og tidligere stefar. Begge barna er nærmere 50 % varig invalid etter at foreldrene skal ha misbrukt dem grovt gjennom mange år.

Høye erstatningskrav

Barnas bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad-Hansen, sier erstatningskravene er svært høye, men mener de likevel bare blir symbolske for de skadene barna har fått.

– Denne saken er spesiell i så måte at de har fått varige skader av det de har opplevd. De har opplevd at de aller nærmeste omsorgspersonene har utsatt dem for krenkelser jevnlig på en meget grov måte over tid. Det er på mange måter ødelagte liv.

Hun sier at generelt sett så er incest noe av det verste barn kan bli utsatt for.

– Det at de aller nærmeste i en familie krenker dem gjør at det er vanskelig å reparere en del av skadene.

Misbrukt i fire år

Søskenparet skal ha blitt misbrukt av sin mor og stefar gjennom fire år fra 2003 til 2007 mens familien bodde i Alvdal. Gutten var seks år gammel da overgrepene starta, jenta ni. Begge barna er autister.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen
Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

En psykolog har undersøkt de to som nå altså er 13 og 16 år gamle, og har fastslått at de er påført store og livsvarige skader av foreldrenes misbruk.

Etter det NRK forstår vurderer psyokologen barna til å være nærmere 50 prosent varig medisinsk invalid. Det er omtrent så høy invalidgrad som er mulig å oppnå for psykiske skader i Norge.

Fremmes mot mor, stefar og nabo

Erstatningskravene fra barna er satt sammen av flere delsummer for varige mèn, tapt framtidig inntekt og for tort og smerte, som det heter i loven.

Summert er kravet fra hvert av barna på over to millioner kroner, og fremmes mot mora, stefaren og mot en nabo som skal ha medvirka til overgrepene mot dem, men i en mindre alvorlig rolle.

Dokumenter i overgrepssaken i Alvdal

Det er mange dokumenter i saken.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Reiestad Hansen oversender i løpet av dagen barnas erstatningskrav til Nord-Østerdal tingrett fordi erstatningssaken behandles samtidig med straffesaken mot overgriperne i januar.

Verken mora eller stefaren er formuende og de har lave inntekter. De har neppe råd til å betale millionerstatninger, erkjenner Reiestad Hansen.

– Det er jo alltid et problem, men samtidig er det viktig å fremme det kravet man mener er riktig. Man vet jo aldri hvordan den øknomiske situasjonen blir for personene i fremtiden, slik at sånn sett så vil da staten kunne gå å ha regress mot de som er i dømt erstatningskrav, sier Reiestad Hansen.

Har autisme

Alvdal

Flere barn i Alvdal ble misbrukt i flere år.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Fem barn i Alvdal skal ha blitt seksuelt misbrukt i flere år. To av barna, en gutt og ei jente, er barn og stebarn til de to hovedsikta i saken.

Ifølge siktelsen skal de to barna ha autisme. Barna skal ha blitt filmet og fotografert en rekke ganger, mens overgrepene skjedde.

De to barna ble tett fulgt av et kommunalt team siden de er autister, men ingen oppdaget at barna ble misbrukt seksuelt hjemme.

Saken kommer opp i løpet av januar.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Se nyheter med Anders Bakkerud Larsen 19:45

Se nyheter med Anders Bakkerud Larsen 19:45