Hopp til innhold

Her dundrer skredet mot Omund (23)

Nå er det betydelig eller stor skredfare flere steder i landet.

UTLØSTE SNØSKRED: Den 15. januar skulle Omund og kameraten filme at de kjørte ned fjellet Trollhøe i Vågå. Plutselig går det et skred bak dem. FOTO: Omund Valde Sletten

– Jeg husker at jeg tenkte «nå må jeg bare peke skia beint ned for å kjøre fra det». Jeg så bak meg et par ganger på tur ned og ble så letta at jeg ropte når jeg skjønte at det gikk bra.

Det forteller 23 år gamle Omund Valde Sletten fra Vågå.

I dagene som kommer er det ekstra grunn til å være varsom i fjellet. Jotunheimen, Vestlandet, Halligdal og Telemark har betydelig skredfare (grad 3). I Agder og Rogaland er det stor skredfare (grad 4).

– Uværet i Sør-Norge fører til fare for naturlige utløste skred flere plasser, forteller vaktleder ved snøskredvarslinga, Heidi Bakke Stranden.

Fikk en støkk

Det startet som en helt vanlig dag på ski for kameratene. Skredopplevelsen satte en støkk i Omund.

Sammen skulle de opp på fjellet Trollhøe ved Lemonsjøen Alpinsenter. På tur ned igjen filmet de kjøringen. Da kjente Sletten at skia hans duppa ned i snøen, og 23-åringen falt nedover fjellsida.

– Trykket fra skia var nok til å utløse et skred i den sør-øst-vendte siden. Heldigvis mista jeg ikke skia, og kom meg fort opp på beina for så å kjøre fra skredet som kom etter meg.

Snøskred.

SKIENTUSIAST: Omund Valde Sletten står mye på ski. Men aldri har han opplevd det som skjedde 15. januar i år. Snøskredet kom i stor fart bak han og kameraten. Heldigvis kom de seg unna uten skader.

Foto: privat

Sendt ut skredvarsel

Vaktleder ved snøskredvarslinga, Heidi Bakke Stranden, forteller at de har fått melding om flere naturlige utløste snøskred den siste tiden. Særlig der hvor det har kommet mest nedbør på Sørvestlandet.

Laster Twitter-innhold

Torsdag inntok ekstremværet «Frank» Nord-Norge. Samme dag kom uværet med mye snø og kraftig vind til Sør-Norge. Dette har ført til at NVE har sendt ut stor snøskredfare for Heiane, og betydelig snøskredfare flere steder i landet.

– I Nord-Norge fører ekstremværet til kraftig vind. Det vil piske opp den snøen som er der fra før av, noe som fører til betydelig snøskredfare, sier hun.

Rune Røsten og datteren opplevde skredmarerittet.

TATT AV SKRED: Rune Røsten og datteren opplevde skredmarerittet i Trysil 10. januar. Far filmet hendelsen.

Vær forberedt

Stranden oppfordrer alle som skal på fjellet de neste dagene til å unngå snøskredterreng.

– Om du er i et område som per nå ikke har ruskevær, så må du være forberedt på at været kan bli betydelig mer rufsete etter hvert. Det er ikke alltid det er lett å se på overflaten hvor ustabil snøen er. Det må folk ha i mente, selv når været roer seg.

Etterhvert som uværet passerer vil også snøskredfaren avta, men har du planer om en fjelltur til helga bør du kanskje ta en ekstra titt på skredvarslinga.

– I helga venter vi moderat og betydelig snøskredfare flere steder i landet. Vi oppfordrer alle som skal ut å lese seg opp på de oppdaterte varslene før turen.

Laster Twitter-innhold

Vil ta bedre vurderinger

23 år gamle Sletten forteller at skredet var godt synlig fra familieløypa i skitrekket, men stoppet rundt 300 meter fra løypa. Etter skredet var utløst ringte Sletten politiet og varsla om at ingen ble tatt.

Framover kommer han til å være mer varsom.

– Det er første gangen jeg utløser et skred i denne størrelsen. Jeg kommer definitivt til å ta risikovurderinger, og vurdere faremomenter på en annen måte nå, forteller han.

Flere saker fra Innlandet