Hopp til innhold

Har samlet inn over en million kroner til Norsk Kennel Klub

Da Norsk Kennel Klubb (NKK) meldte at det var like før de måtte slå seg konkurs, bestemte Heidi Iren Liåsen Brunes seg for å gjøre noe. Det har gitt resultater.

Thorbjørn Brenna, Norsk kennel klub

GLAD: – Vi er så uendelig takknemlige for alt sammen, sier Torbjørn Brenna i Norsk Kennel Klub. Klubben er en medlemseid organisasjon, og en paraplyorganisasjon for 267 klubber, forbund og regioner i Norge.

Foto: NKK

– Vi klarer oss ikke i hunde-Norge uten NKK. Det er 120 års arbeid som ligger i de arkivene de har. De registrerer hunder, følger med på avl, tar opp saker dersom noen ikke følger reglene, sier Heidi Iren Liåsen Brunes.

Hun er ringsekretær for Norsk Kennel Klub (NKK) og er klar på at NKK er viktig som organisasjon.

– Det er noe vi er virkelig avhengig av. De er der for hunde-Norge, og det trenger vi.

Startet kronerulling

Heidi Iren Liåsen Brunes

GLAD: Da Heidi Iren Liåsen Brunes startet en Spleis for Norsk Kennel Klub, hadde hun ikke drømt om at så mange skulle bidra. – Nei, det hadde jeg absolutt ikke. Jeg var veldig glad da vi sto på 50.000 jeg. Da tenkte jeg at nå har vi jo gjort en god jobb. Så ble det plutselig 680.000, forteller hun.

Foto: Privat

Vanskelighetene har stått i kø for hovedorganisasjonen for hundeinteressene og hundeeierne i Norge det siste året.

I fjor endret den mystiske hundesykdommen situasjonen for organisasjonen som også driver med agility, alle mulige typer hundesport, har instruktørutdanning og utdanner dommere.

Klubbens største inntektskilde er fra ulike arrangementer, og med koronaviruset i år måtte de nok en gang avlyse alle planlagte arrangementer.

Da NKK meldte om mulig konkurs valgte Liåsen Brunes å starte en såkalt «Spleis», der privatpersoner og andre kan gi et bidrag til noe de brenner for.

Nå har folk slått ring om organisasjonen, og kronerullingen har i skrivende stund fått inn over 689.400 kroner. I tillegg har mange blant annet donert penger til klubben via vipps. Der har det kommet inn over 420.000, forteller administrerende direktør i NKK, Torbjørn Brenna.

Ulike hundeklubber har også kommet med donasjoner. De har også ifølge Liåsen Brunes kommet med en del låneforslag.

Brunes er tydelig på hvorfor folk er så opptatt av å redde klubben.

– Det er rett og slett hunde-Norge som vil beholde NKK for enhver pris, sier Liåsen Brunes.

Trenger ti millioner

Ifølge Spleis, som er en tjeneste fra Sparebank 1, er Norsk Kennel Klub den organisasjonen som har fått mest penger fra en enkeltstående «spleis» under korona-krisen.

Hund som koser seg i sola

ENGASJERER: – Nå viser vi at vi setter hundene og hobbyen vår først, og at vi er i stand til å trekke i samme retning og at vi kan stå sammen. Dette engasjementet er helt fantastisk, sier hun. Illustrasjonsbilde.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Liåsen Brunes er lettet og glad for at folk har vist så stor giverglede. NKK er også overrasket over engasjementet.

Administrerende direktør Torbjørn Brenna forteller at pengene kommer godt med, men at de fortsatt er i en vanskelig situasjon.

– Helt konkret så trenger vi ti millioner kroner ut år 2020 for å klare oss gjennom den situasjonen som har oppstått, sier han.

Han forteller at det er vanskelig å spå om fremtiden. Med tanke på smittevernshensyn er de usikre på hva som kan gjennomføres framover av arrangementer.

– Vi har tatt høyde for at vi ikke klarer å tjene vesentlig med penger på arrangementer i 2020, sier han.

Tema i Stortinget

Emilie Enger Mehl

SOM EKSEMPEL: Emilie Enger Mehl (Sp) brukte NKK som eksempel under spørretimen i Stortinget da lag og organisasjoner tema.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Liåsen Brunes har også satt i gang en underskriftskampanje som går direkte mot kulturdepartementet og Abid Raja, der de vil få frem at krisepakken som er lagt frem ikke treffer.

Onsdag var lag og organisasjoner tema under spørretimen i Stortinget. Senterpartipolitiker Emilie Enger Mehl stilte spørsmål til kultur- og likestillingsminister Abid Raja, med NKK som konkret eksempel.

Hun spurte blant annet om hva regjeringen vil gjøre for å redde NKK og andre lag og organisasjoner med et ideelt formål.

– Da samfunnet stengte ned ble det bråstans i inntektene, og regjeringen stilte til rådighet 600 millioner kroner for å dekke bortfall av billettinntekter og deltakeravgift, svarte Raja.

Videre forklarte han at Stortinget justerte beløpet opp til 700 millioner gjennom et bredt forlik.

– Nå jobber vi for å få til disse justeringene i ordningen, sa kulturministeren.

Strømmer på

Imens fortsetter pengene å rulle inn til NKK fra private hender.

– I tillegg har de ulike hundeklubbene i Norge kommet med donasjoner, og det tallet er veldig høyt, sier Liåsen Brunes.

Labrador Retriever

SAMLER INN: Mange bidrar for å samle inn penger til NKK. – Et eksempel er et dogshow vi hadde på nett. Bare der har vi fått inn mellom 30 og 40 tusen kroner allerede, sier Liåsen Brunes. Illustrasjonsbilde.

Foto: Aud Darrud / NRK

Hadde du forventet at så mange skulle bidra?

– Dette er så gøy å følge med på. På vår lille Facebookgruppe som nå er på 17.000 medlemmer er det mye idémyldring, og morsomme ting som folk er med på. Fra auksjon på en genser til lotterier og masse forskjellig, sier Liåsen Brunes.