Hopp til innhold

Huskes best etter grunnlovsjubileet

Norgeshistorien fortalt på 3 minutter og 44 sekunder i en musikkvideo av NRK Super er noe av det som folk flest husker best i forbindelse med grunnlovsjubileet i fjor.

1814-jubilèet

NRK var en aktiv medspiller til grunnlovsjubileet. NRK Supers oppsummering av norgeshistorien i musikkvideoen har nå blitt sett 2,5 millioner ganger.

Utrolig mange har sett NRK Supers grunnlovsrapp. På nrk.no er videoen sett 1,5 millioner ganger, på You Tube har den over millionen klikk.

Det er KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, som på oppdrag av Stortinget har sett på det norske folks deltakelse i grunnlovsjubileet og hva folk sitter igjen med.

Tre av fire nordmenn sier fikk med seg grunnlovsjubileet på ulike måter: Noen deltok på de ulike arrangementene som ble holdt landet over, mens andre fulgte med på nett, radio eller TV

NRK var en aktiv medspiller i grunnlovsjubileet og to NRK-bidrag trekkes fram som noe av det som huskes best av det norske folk i forbindelse med jubileet.

Aarebrot og NRK Super

NRK Super fortalte norgeshistorien på 3 minutter og 44 sekunder. Den korte musikkvideoen er det utrolig mange som har fått med seg.

Derfor ble også NRK Supers bidrag til grunnlovsjubileet presentert og kommentert da de foreløpige resultatene av KIFOs grunnlovsevaluering ble presentert på Eidsvoll rett før 17. mai.

Mange la også merke til Frank Aarebrots " 200 år på 200 minutter" på NRK.

Stortinget vil få overlevert den fullstendige rapporten om hvordan det norske folk sluttet opp om grunnlovsjubileet og konklusjonene om den store markeringen satte varige spor i slutten av juni.

Direktesending fra Kvarteret i Bergen. Den aldri hvilende professor, kommentator, demokratiforsker og statsviter Frank Aarebrot stunter Norges historie de siste to hundre år direkte - på 200 minutter.

Norgeshistorien fortalt av professor Frank Aarebrot på 200 minutter direktesendte TV-minutter var også utradisjonell folkeopplysning som svært mange fikk med seg.

Se også: Del II - 200 år på 200 minutter

Flere vet hvorfor 17. mai

Olemic Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommesen er godt fornøyd med at langt flere nå vet hvorfor vi feirer 17. mai.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

På en konferanse på Eidsvoll nylig ble de foreløpige resultatene fra prosjektet presentert.

Stortingspresident Olemic Thommesen var godt fornøyd med hvordan grunnlovsjubileet og alle dets aktiviteter har bidratt til at langt flere nå vet hvorfor vi egentlig feirer 17. mai.

- Før jubileet sa 52 prosent at de visste hvorfor vi feirer 17. mai. I etterkant sier 70 prosent de vet det. Det må vi være godt fornøyd med, sa stortingspresidenten til NRKs Nyhetsmorgen på Eidsvoll-konferansen.