Hopp til innhold

Historien om Reiseradioen

Mandag 24. juni 1963 gikk den første Reiseradioen på lufta. Siden har den forlystet hundretusener av radiolyttere - sommer etter sommer.

Utdrag fra Reiseradioens jubileumssending 24. juni 2013 på dagen 50 år etter første sending 24061963. Programleder Øystein Bache.

24. juni 1963 gikk den første Reiseradio-sendinga av stabelen. Nøyaktig 50 år etter var Øystein Bache og Rune Gokstad programledere. Statsmeteorolog Kristen Gislefoss leste værmeldinga. Hør utdrag!

Selv om Reiseradioen har gjennomgått store endringer i formen, viser kjøreplanen for den første sendingen i 1963 at mange av de faste elementene var på plass allerede da.

Mye sommerlett musikk, lett tone, badetemperaturerer og en av statsmeteorologene på plass for å fortelle om sommerværet har i alle år vært faste innslag.

Været og badetemperaturer i alle år

I den første sendinga var det statsmeteorolog Grytøyr som hadde æren med å varsle været. Han fikk god tid og frie tøyer til å gjengi værmeldingen uten småprat fra programlederen.

Hele 3 minutter og 13 sekunder til bademeldinger er mer enn dagens programledere tar seg tid til. Men begge deler var på plass.

Det samme var nyhetene på engelsk, fransk og tysk. De er imidlertid forsvunnet på veien, sammen med de finske nyhetene som dukket opp midt på 60-tallet, til glede for alle de finske turistene som besøkte Nord-Norge.

Se: Kjøreplan for første Reiseradiosending 24. juni 1963

Kjell Syversen t v og Edmund Bakken (Kjell Aukrust)

Programleder Kjell Syversen t v fikk hjelp av Edmund Bakken (Kjell Aukrust) da Reiseradioen skulle ut på tur i 1974.

Foto: NRK


Spisskompetanse på bortkomne undulater

Tapt og savnet-spalte hører også med. Reiseradioen har opp gjennom årene bygd opp spisskompetanse på å etterlyse bortkomne undulater, men lommebøker, kosedyr, trillebager eller hva det måtte være kan også komme tilbake eller finne sin rettmessige eier via Reiseradioen.

Ute på veien!

Det hadde ikke gått mange somrene før Reiseradio-redaksjonen selv la ut på veien. Først for å lage reportasjer til sendingene. Men snart fant redaksjonen ut at de ville kjøre hele sendinger ute fra Ferie-Norge.

Platene ble trillet fra Oslo, mens sendingen gikk fra steder der Televerket holdt til. Trikset var nemlig å koble sammen mange telefonlinjer, slik at lydkvaliteten ble bra nok.

Det førte til at det ble sendt fra alle mulige plasser, ofte på baksiden av hus for å kunne komme på lufta. Selv om Reiseradioen offisielt fartet rundt med tog, hurtigrute og mange andre farkoster, var det Televerket som avgjorde hvor sendingen gikk fra.

Apparatet var stort når NRK Radio var ute på tur på 60- og 70-tallet. Hver team bestod av to programledere, en skript, to teknikere og egen sjåfør.

«The Kid From Red Bank»

De 24 første sekundene «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester har vært Reiseradioens kjenningsmelodi helt siden 24. juni 1963.

Sommerlett musikk i gode doser

Musikken spiller en svært stor og viktig rolle i Reiseradioen. Stor vekt legges derfor i å finne den riktige og godt med sommerlett musikk som kan krydre det hele.

Allerede i 1968 valgte redaksjonen å utvide sendetiden til halvannen time. Siden har sendetiden variert før den har endt opp med to.

Badetemperaturer

Er badetemperaturene i Reiseradioen egentlig til å stole på? Selvfølgelig kan det hende noen pisser i vannet mens de måler, men redaksjonen stoler i utgangspunktet på tallene som kommer inn.

Et år fikk de stadig meldinger fra Andersendammen på Nordstrand. Meldingene inneholdt både temperatur og andemors bevegelser. Da redaksjonen til slutt undersøkte saken nærmere viste det seg at Andersendammen var en pytt på størrelse med en lastebil.

Men guttene som hadde holdt Reiseradioen for narr var ikke verre på det enn at de inviterte hele redaksjonen til piknikk ved dammen.

Reiseradioen 08

Hver sommer samles noen av Norges beste radiostemmer som programledere for Reiseradioen i NRK P1. Her er Reiseradioen-laget i 2008 samlet nærmest på et brett.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Bøllo badestue

Sommeren 1989 dukket det opp et nytt badested i Østfold: Bøllo badestuer. Mannen som ringte var ute etter et godt samarbeid med Reiseradioen. Men han vek alltid unna når redaksjonens mer lokalkjente medarbeidere forsøkte å få nærmere greie på hvor disse badestuene holdt til. Men temperaturne ble likefullt lest opp i sendingene.

Først på avslutningsfesten ble det klart at redaksjonens egne medarbeider Øystein Bache stod bak.

De beste radiostemmene

Helt siden starten i 1963 har NRK latt Norges beste radiostemmer være programledere for Reiseradioen.

Mange har blitt hentet fra NRKs egne kontorer og avdelinger, andre har vært frilansere og noen har hatt blitt hentet utenom NRK.

Å jobbe i Reiseradioen er litt som en dugnadsjobb og litt som en sommerjobb - full fart i noen sommeruker - så er sommeren og radioeventyret over - både for de som anretter det hele - og de hundretusener som lytter.

Reiseradioen 1974

Reiseradioen 1974: F v Halvor Kleppen, Ingrid Sahlin-Sveberg, Svein Byhring, Llars helge Myklebust, Eva Mannseth, Kjell Edlund, Else Michelet og Totto Osvold.

Foto: Jan Nordby / NRK