Hopp til innhold

Radio-minner gjennom 80 år

Irma 1000, Revolvermagasinet, Stompa og værmeldingen for fiskebankene - skru tiden tilbake, og hør noen av programmene du kanskje hadde glemt at du savner!

Irma 1000, Radioresepsjonen og Erik Bye

Irma 1000, Radioresepsjonen og Erik Bye er blant de store radiofavorittene i NRKs 80 år lange historie.

Foto: NRK og NTB/Scanpix

1938: Morgengymnastikk

Direkte sprek ble man ikke av NRKs morgengymnastikk på radio, og programmet var neppe for de morgengretne. Still dere ved et bord eller en stol - og legg hendene på stolkanten!

1940: Vidkun Quislings tale

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling.

Foto: -ukjent fotograf- / Kunnskapsforlagets arkiv

Om kvelden den 9. april 1940 holdt Vidkun Quisling en radiotale i NRK til det norske folk. Talen ble gjentatt to ganger i løpet av kvelden, og det er den andre som fortsatt finnes i opptak.

Talen kom overraskende på både nordmenn og de invaderende tyskerne, og har blitt stående som historiens første statskupp i radio.

Her erklærer Quisling at han vil danne en ny regjering med seg selv som statsminister.

1940-45: «– Dette er London»

«Stemmen fra London» ble et begrep for norske radiolyttere under 2. verdenskrig. På langbølgen kunne det okkuperte Norge ta inn de frie norske sendingene fra BBC. Bak disse programmene sto NRK-medarbeidere som fulgte den norske regjeringen i eksil da tyskerene okkuperte landet. «Stemmen fra London» ble etter hvert en viktig moralsk støtte i motstandskampen mot nazistene.
Den kanskje mest kjente av disse radiostemmene tilhørte Toralf Øksnevad.

1945: NRK åpner etter kapitulasjonen

9. mai 1945, dagen etter den tyske okkupasjonen, er NRK igjen på lufta. Etter flere års sending fra London kunne det frie Norge endelig ta inn «Den virkelige sanne, norske Rikskringkasting, voktet og vernet av norske hjemmestyrker» som Riksprogramsjef Olav Midttun proklamerer i dette følelsesladde og høytidelige klippet.

På NRK Gull kan du finne flere radio- og filmklipp fra 2. verdenskrig.

1952: OL-femmila i Kollen

5-mila OL 1952

Gullvinner på 5-mila, Veikko Hakulinen i aksjon ved matstasjonen på Ullevålseter.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Heldigvis begynner sendingen når løperne har vært ute i rundt tre timer allerede, men fortsatt er det mye å glede seg til. Dette er langt fra moderne jaktstart, der løpet er avgjort når førstemann kommer i mål.

Vi starter med en gjennomgang av passeringstider - sakte nok til at alle som vil notere får det med seg! Her er det bare å finne fram blyanten og gjenoppleve den olympiske femmila i Holmenkollen.

1953: Flom i Nederland

Natten mellom 31. januar og 1. februar 1953 ble Nederland rammet av en voldsom springflod. Katastrofen kostet over 2300 mennesker livet, og la deler av landet i ruiner. NRKs utsendte, den eminente radiomannen Hartvig Kiran, laget denne sterke reportasjen fra de flomrammede områdene, og forteller blant annet gripende om en far som kommer vassende gjennom vannet med sitt døde barn i armene.

1955: Kritisk blikk på ungdom

Lurer du på hvem kubikksjarmørene er? «Det er de langhårede, skinninnpakkede, bebrillede fartsfantomer som skramler forbi vinduene Deres om eftermiddagen når De skal sove middag eller om kvelden efter De har lagt Dem. Traktorsko bærer de kollegialt alle som én, trange bukser og nyrebelter.» Vel verdt et program altså.

1956: Barnetimens 10-årsjubileum

Lauritz Johnson

Onkel Lauritz Johnson.

Foto: Sverre Bergli / Sverre Bergli, NRK

Her får vi blant annet høre om hvordan Torbjørn Egner kom til å lage hørespill for barn, og hvorfor det ble akkurat Lauritz Johnson som ble hele Norges «onkel Lauritz». Det var nemlig ingen i NRK som hadde spesielt lyst til å lage radio for barn.

Hysj, hysj, hysj, vær stille som mus! Her er stemmen fra besteforeldre-generasjonens barndom.

1957: Stompa-hørespill

Både hørespillene og filmene om Stompa var enormt populære. Da hørespillene kom, satte de faktisk lytterrekord på norsk radio. Livet på internatskolen er fullt av misforståelser fra de voksne autoritetene og herlige guttepåfunn. Er du klar for et gjenhør med lektor Tørdal, Bodø, Bergen, Sørlandet og Nøtterø?

1959: «Rødt mysterium»

Radioteatret ble opprettet i 1927, og er med det faktisk eldre enn sin «moder», NRK. Opp gjennom årene er det ikke få som har sittet foran radioen med hjertet i halsen og hørt på et av de mange klassiske hørespillene som «Sort messe», «Tordivelen flyr i skumringen» eller «Rødt mysterium», som du kan høre første episode av her.

På Radioteatrets nettsider kan du finne flere spennende hørespill: NRK Readioteatret

1966: «Vi går ombord» med Erik Bye

Erik Bye

Erik Bye.

Foto: Sverre Bergli / Sverre Bergli, NRK

NRK-legenden Erik Bye skaper magisk stemning i Universitetets aula i dette programmet, som ble sendt julaften 1966. Aulaen er full av sjøfolk som tilfeldigvis ligger til kai i Oslo, sjøfolks familier og elever ved Sjømannsskolen.

Norske sjøfolk ute i verden og familiene deres hjemme i Norge hørte sendingen på radio, og kanskje føltes det litt som om de var sammen akkurat da. Det var i alle fall det Erik Bye håpet på.

1972: «Ungdommens radioavis»

Før P3, «Juntafil» og ikke minst «Trekant», var det «Ungdommens radioavis» som tok opp ungdom og seksuallivets gleder og bekymringer. I klippet «Vil du ikke, så fins det andre jenter» skjønner man at verden tross alt ikke har forandret seg SÅ mye på drøye 40 år.

1976: Richard Herrmann fra London

Få norske radiopersonligheter har et større navn enn Richard Herrmann. Han var NRKs korrespondent i London fra 1964 til 1977, og er først og fremst kjent for sine innsiktsfulle kåserier og reportasjer om britisk historie og dagligliv. Kåseriet «Brentford FC» ble sendt i radioprogrammet «Søndagsposten» i november 1976, og tar for seg den trøstesløse tilværelsen for tilhengere av en godt under middels god fotballklubb.

Les også: Richard Herrmanns skattkammer

1977: Værmelding for fiskebankene

Haltenbanken og Doggerbanken, Sentralbanken og Røstbanken. Kanskje aner du ikke hvor noen av disse fiskebankene befinner seg, men et forhold til navnene har mange av oss likevel.

1981: – Maggie Thatcher, can you hear me?

Bjørge Lillelien

Bjørge Lillelien.

Foto: Hasselknippe, Olav / Scanpix

Ingen kan glemme Bjørge Lilleliens udødelige utbrudd fra 1981, da Norge klarte det umulige, nemlig å slå fotballstormakten England i en kamp som faktisk var av betydning.

Utbruddet ble verdenskjent, og toppet blant annet BBCs sportskavalkade nyttårsaften 1981. I 2002 kåret den britiske avisen The Observer utropet til den beste prestasjonen av en kommentator noensinne.

Les: Bjørges hyl er en nasjonal kulturarv

1986: Ti i skuddet

På 80- og 90-tallet satt mange norske ungdommer alltid klare ved radioen da kjenningen til «Ti i skuddet» startet. Mange hadde dessuten en finger på Record-knappen på kassettspilleren for å ta opp favorittlåtene sine. Programmet gikk på lufta første gang i 1965, og ble i en årrekke ledet av Vidar Lønn-Arnesen.
I årskavalkaden fra 1986 kan du blant annet høre gamle 80-tallsklassikere som Europe, Madonna, Wham og Mr Mister.

1989-2013: Hallo i uken

I denne 20-årskavalkaden fra 2009 kommer klassiske sketsjer som perler på en snor fra NRKs satire-flaggskip, Hallo i uken. Her kan du blant annet bli med på safari og møte Gerd-Liv Valla «i fri dressur med andre rovdyr», møte Jens Stoltenberg i «Der ingen skulle tru...» og høre «Bjarne og Gunnar» forklare konflikten i Midtøsten.

1990: Revolvermagasinet

Intervjuobjektene får sjelden slippe helt til i møte med Otto Jespersen, Charlo Halvorsen og Stig Holmer. Her er høydepunkter fra 1990, med blant annet spektakulære avsløringer om Wenche Myhre.

1993-95: Irma 1000

IRMA 1000s Kari Slaatsveen og Barbara Jahn.

IRMA 1000s Kari Slaatsveen og Barbara Jahn.

Foto: NRK / NRK

Kari Slaatsveen og Barbara Jahn lagde P3s første kultprogram, og fikk en stor og aktiv lytterskare som sørget stort over tapet, da programmet gikk av lufta.

Her er høydepunkter fra de to storbrillede damenes absurde radiostudio, med blant annet føljetongen «Blødende hjerter - en bypasshistorie fra sykehusmiljø».

Hør mer Irma 1000: IRMA 1000 på NRK Gull

1998: XL med Espen Thoresen

«Et skikkelig midt på treet program, fullt på høyde med det beste innen nærradio.» P3-programmet XL gikk på lufta i seks år på 90-tallet. Her får du blant annet høre Espen Thoresens telefon-impresjonisme og Kristopher Schaus kurs i å gjenvinne vår ungdoms gnist.

1999: Howard og HC

Håvard Sylte og Hans Christian Andersen fikk en hel generasjon til å ta i bruk uttrykk som «hey-hey-heeeey!» og «baaalaaalaika!» med P3-programmet «Howard og HC» på slutten av 90-tallet. Energien er det ingenting å si på i dette programmet.

2008: Radioresepsjonen

Radioresepsjonen

Tres Amigos: Radioresepsjonen.

Foto: NRK

2. januar 2006 hadde Radioresepsjonen sin første sending, under læresetningen «En feit, en lang og en gammel mann prøver å lage radioprogram på P3». Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagens lettbeinte underholdingsprogram ble en umiddelbar suksess, og grunnen til det kan du høre i denne utgaven fra 2008.

Radioresepsjonen er tilbake på NRK P3 12. august. Les mer her: Radioresepsjonens nettsider

Har du et radiominne du ønsker å høre igjen? I NRK Gulls programserie "Gylne gjenhør" kan ønsket bli oppfylt! Send inn ditt ønske her: Gylne gjenhør

Diskusjonsfelt: "Noen du savner?"