Hopp til innhold

Finnmark igjen på egne NRK-bein

NRK Finnmark er gjenåpnet som eget distriktskontor med baser både i Alta, Hammerfest, Vadsø og Kirkenes.

kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen da det nye NRK-kontoret i Alta ble offisielt åpnet.

Med et slag på skipsklokka kunne kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen markere åpningen av NRK Finnmark som NRKs 13. distriktskontor.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

- Et nytt distriktskontor i Finnmark skal både gi de som bor i fylket et bedre medietilbud og sørge for større plass til Finnmark i det nasjonale nyhetsbildet, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen da det nye kontoret i Alta ble offisielt åpnet torsdag.

Etter 12 års felles Troms/Finnmark-kontor har NRK re-etablert Finnmark som eget distriktskontor. Samtidig som NRK Troms fortsetter som et regionkontor med fokus på Troms fylke.

Les mer: Dette er NRKs distriktskontorer

Les også: Slik blir nye NRK Finnmark

- Gleder oss til å ta fatt

Selv om de to kontorene splittes vil de fortsatt samarbeide tett, både med fortsatt felles regionale TV-sendinger og gjennom en egen nordområde-satsing hvor også NRK Nordland og NRK Sápmi bidrar.

Med 24 medarbeidere plassert i nye lokaler i Alta sentrum og 11 medarbeidere på lokalkontor i Hammerfest, Vadsø og Kirkenes skal NRK Finnmark dekke Norges største fylke.

Morten Ruud, distriktsredaktør NRK Finnmark

Distriktsredaktør Morten Ruud ved NRK Finnmark gleder seg både til å gi finnmarkingene et bedre medietilbud og presentere mer Finnmarksstoff i NRKs nasjonale tilbud.

Foto: Ole Kaland / NRK

- Nå gleder vi oss til å ta fatt og realisere alt vi har planlagt og forberedt siden vedtaket om eget Finnmarkskontor ble gjort, sier distriktsredaktør Morten Ruud.

For mens innstramminger og rasjonalisering ellers har preget mye av NRK den siste tiden, har han hatt gleden av å lede oppbyggingen av et helt nytt kontor.

Radiosendingene er splittet og det samme er nettilbudet. De regionale TV-sendingene fortsetter som felles produkt.Særlig på nett gleder Ruud seg til å satse.

Godt og bredt nettilbud

- Her skal vi utvikle vår egen profil. Vi vil satse stort på video og levende bilder i vårt nettilbud. Her vil vi gjøre et stort løft for å gi finnmarkingene et godt og bredt, fylkesdekkende nettilbud, sier Ruud.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa under åpningsseremonien at å satse slik i nord er en naturlig videreutvikling av NRKs regionale oppdrag.

Nordområdene stadig viktigere

- Finnmarks betydning i Norge er økende. Både gjennom viktigheten av ressursene i havet, utenriks- og sikkerhetspolitikk. Finnmark fortjener større plass både i det nasjonale nyhetsbildet og på den nasjonale agenda, påpekte Eriksen.

Nordområdesamarbeidet som distriktskontorene i Nordland, Troms, Finnmark og NRK Sápmi går sammen inngår også som viktig del av NRKs satsing i nord.

- Her skal vi i fellesskap grave fram originale nyheter fra landsdelen og nordområdene. Innhold som vi både skal tilby lokalt og nasjonalt, sier distriktsredaktør Morten Ruud.

Mozell, sametingspresident og lokale musikere

Og med Mozell i glassene, sametingspresident og andre notabiliteter på plass, ble den offisielle åpningen av Finnmarks-kontoret markert.

Det hele innbakt som en spesialutgave av NRK Finnmarks ettermiddagssending. For anledningen både radio- og nett-TV-sendt. Og hvor en rekke Finnmarksartister sørget for å gi en musikalsk ramme rundt det hele.

Programlederne Anita Føleide og Robert Lundgren, og produsentene Sara Beate Eira og Astrid Krogh.

Åpningen av det nye distriktskontoret i Alta var innbakt i ettermiddagssendingen. Programlederne Anita Føleide og Robert Lundgren, og produsentene Sara Beate Eira og Astrid Krogh ledet det hele.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK