Erik Huseklepp

TAKKER: Erik Huseklepp takker fansen etter at medalje er sikret i årets serie. Brann vant 2–1 etter praktscoringer fra Huseklepp og Fredrik Haugen i Kristiansand, 30. oktober 2016. Søndag avsluttes karrieren i Sportsklubben Brann.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Brann er klubben i mitt hjerte, uansett

Erik Huseklepp elsker å spille fotball, men har ikke spilt fra start i én eneste kamp siden mai. Nå tar supporterfavoritten farvel med Brann.

I august sa Huseklepp nei til en ny ettårskontrakt med Brann, etter mer enn ti år og over 300 kamper for klubben i hans hjerte.

– Jeg har ikke startet en kamp siden mai, og det har ikke vært nok for meg. Jeg ønsker å spille fotball, sier den populære spilleren fra Sandsli i Bergen.

Elsket etter 19 sekunder

Huseklepp kom til Brann fra Fyllingen i 2005. Også Odd Grenland var interessert i ham, men han valgte laget i sitt hjerte, som han fulgte fast fra tribunen hver hjemmekamp. Laget som faren Ingvald spilte for i fire sesonger tilbake på 70-tallet.

Huseklepp gjorde seg umiddelbart bemerket i Brann, og ble raskt en supporterfavoritt. Han scoret nemlig på sitt første spark på ballen, etter 19 sekunder, i hjemmedebuten mot Fredrikstad i mars 2005. Et mål han aldri glemmer.

– En helt vanvittig start på karrieren, har Huseklepp tidligere uttalt om scoringen.

Erik Huseklepp dagen etter førte mål i 2005.

Huseklepp viste fremskritt i 2006, men det kunne gå lang tid mellom scoringene. Året etter fikk han likevel oppleve det som, for ham, ble det største av alt.

– Det beste minnet er da vi vant gull i 2007. Det er det ikke ofte Brann gjør, og få være med på det som bergenser, er det største jeg har opplevd, forteller han.

Huseklepp er vår egen gutt og det betyr veldig mye for bergenserne. Han har dessuten gjort glitrende ting ute på banen.

Ove Thue, visesanger og brannsupporter

Ett år utenlands

Mot slutten av sesongen i 2008 tok Huseklepp over som spiss og fikk virkelig fart på karrieren. Han havnet på toppscorerlisten i norsk eliteserie, og på landslaget under Drillo i løpet av 2009.

Så ville han utenlands. I 2011 forlot han Brann og reiste til Italia og Bari, etterfulgt av England og klubbene Portsmouth og Birmingham. Men det gikk ikke helt etter planen. Etter bare ett år var han tilbake i hjembyen.

– Jeg angrer ikke på det. Hvis jeg ikke hadde gått til utlandet da, så er jeg ikke så sikker på om jeg hadde reist til utlandet i det hele tatt. Jeg ble jo ikke akkurat yngre.

Erik Huseklepp returnerer til Brann i 2012

Marerittet i Mjøndalen

Huseklepp har vært med på både oppturer og nedturer i sin tid i Brann. Bortekampen mot 1. divisjonslaget Mjøndalen i november 2014 har brent seg inn på minnet hos flere enn bare ham.

Brann gikk offensivt ut og spilte seg til flere store sjanser tidlig i andre omgang, men Mjøndalen tok gradvis over. De vant til slutt 3–0.

Dermed rykket rødtrøyene ned i 1. divisjon, etter 27 sammenhengende år i den øverste divisjonen, sju år etter at gullet kom «hem» til Bergen.

Et sjokk for spillerne, bataljonen og Bergen. Og for Huseklepp.

Det er det verste minnet. Det er det verste jeg har opplevd på fotballbanen noensinne. Vi rykket ned, og det skal ikke skje. Og jeg var en av dem som sviktet mest.

Erik Huseklepp

– Et ikon

I perioder har Huseklepp slitt benken mye. Likevel vil supporterne helst se ham ute på fotballbanen. Etter at han bestemte seg for å si nei til ettårskontrakten har mange gitt uttrykk for skuffelse.

– Huseklepp er vår egen gutt og det betyr veldig mye for bergenserne. Han har dessuten gjort glitrende ting ute på banen, forklarer visesanger og brannsupporter Ove Thue.

Roger Lillebø-Hansen

BATALJONEN: Roger Lillebøe-Hansen, leder av supporterklubben.

Foto: NRK

Lederen av Brannbataljonen, Roger Lillebøe-Hansen går enda lenger i hyllesten av Huseklepp.

– Han er et ikon i Bergen og i Brann. Han har en rolle og en profil i klubben som er viktig, uansett om han forlater stadion nå eller ikke. Han har jo laget noen viktige mål, senest for en uke siden, som kan ha vært avgjørende for Brann, sier Lillebøe-Hansen.

Med et praktskudd oppe i høyre kryss i Kristiansand var han med å sende Brann til sikker medaljeplass. I søndagens serieavslutning, for et fullsatt Brann Stadion, avgjøres det om det blir sølv eller bronse.

Se høydepunktene:

Erik Huseklepps femti første seriemål for Brann.

Supporterlederen synes at det er trist at Huseklepp forlater klubben på søndag, og han mener at bergenserne må respektere Huseklepps valg.

– Det passer ikke helt for ham, verken spillemønster og hvor mye spilletid han får i forhold til å ha en jokerrolle. Da velger han noe annet. Og det må vi respektere.

Fokuserer på sølvet

Det er fire år siden Erik Huseklepp flyttet hjem fra England. Nå forlater han kanskje byen igjen. Han har en muntlig avtale med FK Haugesund, men kontrakten er ikke undertegnet.

Om han tar med seg familien og flytter, vil han ikke si så mye om.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Nå er det bare sølv som er fokus. Jeg tenker bare på å gjøre det best mulig i den kampen slik at vi får sølv og ikke bronse. Det er alltid best med det beste man kan oppnå, mener Erik Huseklepp.

Han innrømmer at han til tider tar jobben med hjem, og at lite spilletid på banen preger humøret.

– Jeg bryr meg så mye om det, fotball er jo jobben min. Jeg har ikke spilt så mye den siste sesongen, og da påvirkes nok familien også litt av det, for det gjør at jeg er i litt dårligere humør, sier Huseklepp.

Fotballtrening med Brann. Intervju med Huseklepp i Brann-studio. Huseklepp sin heimedebut i 2005. Brann vann seriegull i 2007. Brann rykka ned i 2014. Ove Thue speler Huseklepps vise. Intervju med Ove Thue. Huseklepp spelar for Bari. Huseklepp og dottera leikar på leikeplassen. Huseklepp og dottera går med bosspannet.

VESTLANDSREVYEN: Erik Huseklepp om karrieren og avskjeden med Brann.

Brann-karrieren over

Søndag kveld spiller Brann mot Sarpsborg 08, i det som ser ut til å bli et fullsatt stadion. Over 17.000 billetter er solgt. Og med det er alt duket for den avslutningen Huseklepp ønsker seg:

– Jeg håper hele byen mobiliserer og kommer på stadion, så blir det en fantastisk siste kamp der vi tar sølvet sammen, hele gjengen. Det er det vi må gå for, sa Huseklepp til NRK etter seieren mot Start på søndag.

Men samtidig som fløyten går i sesongens siste seriekamp, er også Huseklepps Brann-karriere over.

– Det blir veldig spesielt. Brann er jo ikke hvilken som helst klubb. Dette er klubben som jeg er supporter av og kommer til å være supporter av resten av livet også. Det er klubben i mitt hjerte for resten av livet, uansett hva som skjer.