Hopp til innhold

Hvor ble det av alt bråket i Bergen?

Bybanen, eiendomsskatt og bompenger er bare noen av sakene som har skapt oppstyr i bergenspolitikken de siste årene. Så kom valgkampen – og sakene forsvant.

Hvem skal styre Bergen de neste fire årene? Fire dager før valget inviterer BA, BT og NRK Hordaland til debatt med listetoppene i Bergen.

SE DEBATTEN: Har Harald Schjelderup (t.v.) og Martin Smith-Sivertsen (t.h.) noe å krangle om i bergenspolitikken? I kveld møtes de til duell og paneldebatt med NRKs debattleder Oddgeir Øystese.

Valglogo

Torsdag kveld møtes de politiske toppene i Bergen til en aller siste paneldebatt før spenningen skal utløses etter valget kommende mandag:

Blir Arbeiderpartiets Harald Schjelderup ny byrådsleder, eller får Høyres Martin Smith-Sivertsen fortsette?

Meningsmålingene peker mot et lederskifte. Men Høyre mobiliserer. Senest i går tok Erna Solberg turen over fjellet for å hjelpe til i hjembyen.

Men kveldens NRK.no-sendte debatt fra Litteraturhuset blir neppe noen oppvisning i ideologisk funderte ordskifter om klassiske høyre/venstre-skillende saker, som eiendomsskatt og bompenger. Ei heller om store veivalg i viktige saker for Bergen fremover.

  • Se den store Bergensdebatten klokken 18.45 i kveld på nrk.no.

Slik så det ut da Erna kastet glans over Høyre i hjembyen i går:

Bergen Høyre strever i innspurten av valgkampen. Onsdag fikk partiet drahjelp fra statsministeren.

SE VIDEO: Erna Solberg i Bergen for å gi Høyre drahjelp i hjembyen.

Hvorfor ble politikken i Bergen plutselig endret?

Valgkampen i Bergen har for Aps del stort sett handlet om én ting: Å peke på Høyres feil og fremheve Harald Schjelderup som en bedre leder for byen enn Martin Smith-Sivertsen.

For Høyre har det vært ørlite mer komplekst: Påpeke Aps tidligere feil, og fremheve hvor bra det går med Bergen under Høyres og Smith-Sivertsens ledelse.

Valget i Bergen er på sett og vis blitt et personvalg, preget av honnørord som trygghet, stabilitet, ansvarlighet og styringsdyktighet.

Hvorfor har bergenspolitikken, som nylig var preget av partier og politikere som trakk seg eller ble sparket ut av byrådet, internt partibråk og heftige oppgjør om bybanetrasé, plutselig endret tone midt i valgkampen?

Fire punkter kan trolig bidra til en forklaring:

  • De store vil ikke snakke om Bybanen

Bybanen over Bryggen

KNUTE PÅ TRASEEN: Skal Bybanen gå over Bryggen eller ikke? Å forplikte seg til én trasé er noe av det vanskeligste en politiker i Bergen kan gjøre.

Foto: Nils Eivind Horneland / Illustrasjon

Flere av de små partiene i Bergen vil legge bybanen til Åsane i trasé over Bryggen. Høyre og Ap vil legge den i tunnel. Men begge de store trenger støtte fra de små for å få byrådsmakten, og vil derfor ikke komme med utspill som kan skape avstand til KrF og Venstre.

Dessuten viser målinger at innbyggerne ikke er like skeptiske til bane over Bryggen som før. Høyre og Ap har dermed ikke så mange politiske poeng å score på å garantere at dette ikke blir en realitet hvis velgerne gir dem makten.

Høyre inngikk sågar en avtale med Bryggen-motstanderne i Frp, og Bryggen-tilhengerne i Venstre, om at de ikke skulle stille noen ultimatum valgkampen.

Det har riktignok ikke gått helt etter planen, men velgerne står nok likevel igjen med inntrykket av at ingen partier gir noen garantier i bybanesaken.

  • Politikerne mangler penger til å love noe

Liv Røssland

GIKK: Liv Røssland måtte gjeninnføre eiendomsskatten som Frp-finansbyrå. Kort tid etter trakk hun seg, delvis grunnet den saken.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Eiendomsskatten ble i år gjeninnført med høyere promille enn det SV foreslo i sitt program. Det ble gjort av det samme Høyre/Frp-byrådet som lovet å avskaffe skatten. Det gjorde de, og feiret det behørig, før de måtte krype til korset og gjeninnføre den.

Nå vil verken Høyre eller Ap fjerne eiendomsskatten. Bergen har ikke råd. Kommunens gjeld er firedoblet de siste ti årene, og er nå på over 15 milliarder kroner.

Gravstøtte eiendomsskatt Bergen

Huseiernes Landsforbund markerte kuttet i eiendomsskatt slik i 2011. Tre år senere kom den tilbake.

Foto: Huseiernes Landsforbund

Pengemangelen, som det dårlige skolevedlikeholdet må ta sin del av ansvaret for, har gjort at det er langt mellom valgløftene i valgkampen i Bergen.

Der Ap har rettferdige oppvekstvilkår, en grønn storby, individuelt tilpasset eldreomsorg og trygg økonomisk styring som sine viktigste saker, fokuserer Høyre på god styring, valgfrihet og private løsninger, «byen der alle vil bo» og mer kollektivtransport i sitt program.

  • Det er lite å krangle om, og de vil heller være venner med KrF

Dag Inge Ulstein, KrF

ETTERTRAKTET: Dag Inge Ulstein og KrF er ettertraktet av 'alle' i bergenspolitikken, og kan trolig velge og vrake av samarbeidspartnere etter valget.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Fellestrekkene i programmet til Ap og Høyre kan nok delvis forklares ved at begge prøver å tekkes de potensielle samarbeidspartnerne i sentrum.

Rusmiljøet har vært en het potet i Bergen etter stengingen av Nygårdsparken. Nesten alle partier og alle innbyggere i Bergen vil ha sprøyterom. Hvorfor vi ikke har hørt noe om dette i valgkampen?

Fordi vippepartiet KrF er imot. Da kan ikke de som vil ha KrF på sin side rope ut at de er for.

Vel snakker Høyre like varmt om privates evner til å berike det totale tjenestetilbudet som Ap snakker om fellesskapsløsninger og mindre vikarbruk. Men selv ikke de ideologiske forskjellene har gitt mange konkrete forslag til hva man vil gjøre annerledes enn den andre.

At det er få konkrete saker å diskutere, er hovedsakelig Høyre sin fortjeneste. Bergen Høyre har ikke lenger en rødgrønn regjering å skylde på for manglende overføringer etter at Erna kom til makten.

Og fordi Høyre i Bergen har innført eiendomsskatt og økte bompenger, samt gått inn for køprising, kan de ikke akkurat love å la være å innføre det. Og Ap vil heller ikke fjerne noe av det.

Tilbake står dermed Schjelderup og Smith-Sivertsen og prøver å fremstå mest mulig statsmannsaktige. De har i intervjuer snakket om hvor godt de liker hverandre, ispedd små subtile stikk til den andres lederegenskaper.

  • Ordføreren som ble sykmeldt

Trude Drevland

TRØBBELDÅP: Trude Drevland døpte et stort cruiseskip i Bergen 17. mai. Bråket i kjølvannet av cruisebåten har snudd opp ned på Høyres valgkamp i Bergen.

Foto: Viking Ocean

Trude Drevland har selv erkjent å ha opptrådt uryddig i cruisedåp-saken. Ordføreren fikk gratis cruise av en reder, og snakket varmt om rederen til myndighetene som avgjorde at han skulle få fordelen av å registrere båten sin i Norge.

Rødts Torstein Dahle er den som har vært mest utilslørt i sin kritikk. De andre har vært nokså stille, og mye av det skyldes Drevlands popularitet i befolkningen.

LES OGSÅ: Drevland-etterforskning vil ta mange uker

At ordføreren har vært sykmeldt, og nå er permittert mens politiet undersøker saken, har fratatt Ap muligheten til å angripe Høyre-ledelsen for skortende vurderingsevner og politisk gangsyn.

Da ville de lett bli anklaget for å sparke noen som ligger nede. Og når «noen» attpåtil er en nordlending som er så godt likt at mange bergensere nok allerede har tilgitt henne, er det tryggest å ti stille.

  • Klikk her for å finne de lokale debattene fra NRKs Valgferge, og alt om valget i Hordaland.