Hopp til innhold

Disse sakene kan avgjøre valget i Lindås

Ordførerkamp, svømmehall og kommunesammenslåing vekker sterke følelser i Lindås. Les mer om de viktigste sakene i nordhordlandskommunen.

Alversund

KOMMUNEGRENSE: Alverstraumen Bru er et kjent landemerke i Lindås kommune, og er i dag kommunegrense mot Radøy. Sammenslåing med naboer i Nordhordland er et viktig tema i Lindås.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Valglogo

Fredag kommer NRK Hordalands valgferge til Knarvik, kommunesenter i Lindås kommune. Fra kl. 14 i dag kan du se debatter fra alle nordhordlandskommunene direkte her på NRK Hordalands nettsider.

KrF-styrte Lindås er kommunen som binder regionen sammen, med sine grenser mot Meland i vest, Radøy, Austrheim og Masfjorden i nord og Modalen i øst.

Dette er de viktigste sakene for Lindås-velgerne i årets valgkamp:

Utvalget bygger på hva partiene har svart i NRKs Valgomat, partiprogrammene, samt vurderinger av politiske journalister i NRK.

1. Ordførerkampen

KrF opplevde enorm stemmesanking ved forrige valg og har utvilsomt en populær ordfører i Astrid Aarhus Byrknes. De heteste motkandidatene er Nina Bognøy (Ap) og varaordfører May Eva Sandvik (H).

Spørsmålet er om noen har en sjanse mot den sittende ordføreren. Byrknes har stor tillit fordi hun er flink til å møte folk og fremstår troverdig. KrF fikk 26,4 prosent av stemmene ved forrige valg, som gjør Lindås til en av landets syv sterkeste KrF-kommuner.

Spørsmålet er om Byrknes klarer å holde på statusen, eller om konkurrentene har mulighet til å utfordre henne i valginnspurten.

Knut Arild Hareide og Astrid Aarhus Byrknes

KRF-BASTION: Lindås er en av de sterkeste KrF-kommunene i landet, noe ordfører Astrid Aarhus Byrknes har bidratt sterkt til. Her sammen med partielder Knut Arild Hareide.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

2. Kulturhus eller svømmehall

I en lokal valgdebatt nylig kom det opp at noen vil ha et regionalt kulturhus med eventuelt svømmeanlegg. Noen tenker kun basseng i Lindås, andre ønsker å starte prosessen for et større prosjekt. Høyre har frontet at de vil ha svømmeanlegg etter modell fra Osbadet.

LES OGSÅ: Meiner ordføraren nektar innbyggjarane viktig informasjon: – Kva er de redde for?

3. Kommunesammenslåing

Våren 2015 startet Lindås, Radøy og Meland arbeidet med en å se på de overordnede prinsippene for en fremtidig sammenslåing. saken skal opp våren 2016. I tillegg er Lindås med i en prosess der man utreder om det er grunnlag for en ny kommune som omfatter åtte kommuner Nordhordland.

Det er stort flertall om å se på nye strukturer, men flere av partiene har ennå ikke flagget et tydelig standpunkt.

4. Skolenedleggelser

Lindås har mange skoler. Skodvin skule er blitt Montessori-skole. Myking skule (52 elever) ble nylig reddet, mens det er besluttet at Eikanger skule (74 elever) og Kløvheim skule (40 elever) skal slås sammen.

Selv om kuttlisten til rådmannen var lenger enn det man endte opp med, tyder mye på at det nok blir mer debatt om temaet.

Sp, MDG og Høyre åpner for at det kan bli aktuelt med flere nedleggelser.

5. Kutt i eiendomsskatten

Ifølge KS sine tall kan Lindås kan tape mer enn 150 millioner kroner årlig på kutt i eiendomsskatt for verk og bruk, som nå er ute på høring og ennå ikke vedtatt.

Lindås vil i så fall bli den kommunen i landet som taper nest mest etter Hammerfest. Inntektene kommer i stor grad fra Mongstad-anlegget, som kommunen i dag håver inn gode penger på.

Frp er eneste parti som er klart for skattekutten.

6. Bompenger og tunnel

Bompenger er en evig snakkis, og NRK har merket seg en viss motstand mot bompengepakken som er vedtatt. Pakken er videresendt fra fylkestinget til veidirektorat og Stortinget, men Frp lokalt har ikke helt gitt opp kampen.

Nyborgtunnelen skal etter planen korte ned reisetiden mellom Nordhordland og sentrale deler av Bergen. Tunnelen er planlagt mellom Klauvaneset til Nyborg.

I løpet av den neste perioden må tunnelen kjempes inn i nasjonal transportplan. Utfordringen blir å få staten til å investere i den, og sikre finansieringen.

7. Privat eldreomsorg

Lindås kommune har til nå i relativt liten grad tatt i bruk konkurranseutsetting av kommunale tjenester. Renholdstjenester og drift av sykehjem er i kommunal regi.

Bør Lindås kommune la private selskaper drifte deler av eldreomsorgen? Her er Fremskrittspartiet pådriver for å la private overta. Høyre vil ikke avvise dette, mens de andre partiene synes det er en dårlig ide.