Hopp til innhold

Uten sol sover vi dårligere, men deprimerte blir vi faktisk ikke

Mørketida gjør i disse dager sitt inntog. Men hvordan påvirker den egentlig oss?

Båtsfjord i mørketida

Dette er omtrent så lyst det blir i mange nordnorske byer i mørketida. Arkivbilde fra Båtsfjord i Finnmark.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Det er den tida på året igjen. Dagene blir kortere, og i store deler av Nord-Norge forsvinner sola fullstendig. Den får vi ikke se igjen før godt uti januar.

Dette er noe mange kjenner på, spesielt når det kommer til døgnrytmen. Vi blir trøttere om morgenen, og mange har også problemer med å få sove om kvelden.

En studie gjort på tromsøværinger i 2012 viste at det faktisk er flere som har søvnproblemer i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret. Ironisk nok – man skulle jo tro at man sov godt når det er mørkt, og ikke fullt så godt når det er sol hele tiden.

Men sånn er det altså ikke.

Hiortfjell i mørketid

En skulle tro at dette er et søvndyssende lys. Men flere sover faktisk dårligere i mørketida. Arkivbilde av Hiortfjellet på Svalbard.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Døgnrytmen stimuleres av lys

– De fleste kommer ut av rytmen fordi et av våre hormoner ikke får den rette lysstimulansen. Dermed får du ikke den riktige påvirkningen for at du skal falle i søvn, forklarer professor emerita ved UiT, Norges arktiske universitet, Campus Alta, Andi Weydahl.

Hormonet Weydahl henviser til er melatonin – også kjent som «søvnhormonet». Dette stimuleres når lys går gjennom øyet. Da tilbakestilles den biologiske klokken vår, og døgnrytmen reguleres.

Andi Weydahl
Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Når det blir mørkere ute, blir ikke melatoninnivået regulert på samme måte. Døgnrytmen forskyves lettere, og en del blir mer slitne og uopplagte.

Enkelte setter dette i sammenheng med vinterdepresjon, men den samme studien viser faktisk at befolkningen i nord tilsynelatende ikke lar seg påvirke av mørket på denne måten.

Tenker ikke like mye over mørketida

Dette var noe den amerikanske sosialpsykologi-studenten Kari Leibowitz lot seg fascinere av, og derfor flyttet hun til Tromsø i ti måneder, for å undersøke fenomenet. Hennes konklusjon på hvorfor nordlendingenes sinnsstemning ikke blir like påvirket av mørket: Det har med innstillingen å gjøre.

Vi er vant til mørketida, og tenker ikke like mye over den. Også vet vi rett og slett hvordan vi skal hygge oss. En del gleder seg heller til vinteren, og synes det spesielle lyset som kan komme med mørketida er magisk og koselig.

vinter

Noen vil heller kalle mørketida for fargetida, på grunn av det spesielle lyset. Arkivbilde fra Lenvik i Troms.

Foto: Sissel Landset

Mange av oss forbinder også mørketida med vintersportsaktiviteter. Vi går på ski, vi kjører med snøskuter, vi aker i bakken, vi isfisker. Og nettopp aktivitet er nøkkelen til å overleve vinteren, mener Andi Weydahl.

– Man bør være aktiv og ha noe å interessere seg for. Og det hjelper å ikke tenke så mye over mørket. For sola kommer garantert igjen, sier hun.

– For dem som sliter med søvnen gjelder det å opprettholde den vanlige rytmen man ellers har. Kanskje noen bør kjøpe en lyslampe, men det viktigste er å komme seg ut når det er lyst ute.