NRK Meny
Normal

SV: – Solberg fører en mer miljøfiendtlig politikk enn Putin

Erna Solberg kan ikke være bekjent av at hun åpner opp for mer olje i nord samtidig som Putin strammer til, mener Heikki Holmås i SV.

Vladimir Putin - Erna Solberg

BREMSER: Mens Vladimir Putin har stoppet ny oljeleting lengst i nord, går Erna Solberg og den norske regjeringen på tvers av klimamålene, hevder SV.

Foto: Sputnik / Reuters – Carina Johansen / NTB Scanpix

– Jeg merker meg at Putin har sagt klart ifra om at det ikke skal bygges ut på russisk side i Barentshavet i de ti neste årene. Erna Solberg driver en mer miljøskadelig og klimaskadelig politikk enn det Putin gjør, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås til NRK.

Den russiske regjeringens vedtak om å stoppe letingen i Arktis er midlertidig. Begrunnelsen er at selskapene må konsentrere seg om å bygge ut gassfelt som er påbegynt andre steder. Holmås gleder seg uansett over at bremsene blir satt på i nord.

To krav

Heikki Holmås

Heikki Holmås (SV)

Foto: NRK

SV mener utbygging i Barentshavet er umulig av hensyn til Norges klimaforpliktelser. Hvis det likevel blir utbygging, krever de lokale ringvirkninger med ilandføring – og at produksjonen har nullutslipp.

– Begge disse to tingene har Statoil skoftet på: Ingen lokale ringvirkninger, og ingen elektrifisering, sier Holmås.

Statoil sa til NRK i april at det er «mest sannsynlig» med en terminal i Nordkapp. I går gjorde selskapet det klart at de ikke vil ha strøm fra land til Johan Castberg-feltet.

– Statoil har et pålegg om å utrede elektrifisering. Det pålegget kan ikke jeg se at er oppfylt. Her har de valgt å gå videre med en teknologi som ifølge Statoil er umulig å elektrifisere, sier Holmås.

Han mener samfunnet og oljeselskapene må godta at det koster å ta vare på klimaet.

– Det er jo ganske sprøtt dersom Tord Lien og regjeringen tillater å øke utslippene fra oljesektoren i en tid der verden er blitt enige om å kutte utslippene

– Vi har allerede tvunget Statoil til å velge elektrifisering på Johan Sverdrup-feltet. Nå mener jeg at Statoil må få det samme pålegget av Tord Lien. Vil ikke han gjøre det, vil vi måtte gjøre det fra Stortingets side.

– Er det flertall for det?

– Det vil høsten vise.

Vil ikke ha miljø-brems i nord

Kristina Hansen

Ordfører Kristina Hansen (Ap)

Foto: Finnmark Arbeiderparti

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp har ventet på lokale arbeidsplasser i en ilandføringsterminal på Veidnes.

– Jeg frykter elektrifiseringsdebatten skal overskygge debatten om lokale og regionale ringvirkninger og krav om terminal som vi har hatt i Finnmark, sier Hansen. Hun ønsker Castberg-feltet i drift i 2022 med terminal.

– Hva med miljøaspektet?

– Man må gjennomføre miljøpolitikk der dette er mest effektivt. Og det er kanskje ikke på et oljefelt som ligger 280 kilometer ute i have, sier Hansen.

– Det kan ikke være slik at miljøpolitikken skal bremse opp petroleumsutviklingen i nord, når oljebransjen først kommer nordover.