NRK Meny
Normal

Slik unngår du feriekrangling

Ferie med storfamilien er ofte lettere sagt enn gjort. Her er familievernets sju beste råd for en kranglefri sommerferie.

Par krangler

AVTAL RETNING: Bruk tid i forkant av ferien på å avklare forventninger og å bli enige om hvilken retning medlemmene i familien ser for seg at ferien skal ta.

Foto: Colourbox

Mange kan sikkert kjenne seg igjen: storfamilien der alle trekker i hver sin retning og parforholdet om det igjen ikke ble nok tid til i ferien.

Hver høst opplever familievernkontorene pågang fra familier og par som sliter med samlivet.

Barne, ungdoms- og familieetaten har følgende råd til de som nå er ferieklare:

1. Kjenn på forventningene

Krangel

MYE KRANGLING: Norske par er helt på toppen når det gjelder krangling i hjemmet. Bare finnene krangler mer enn oss, ifølge en undersøkelse blant gifte, par og samboere i 22 land i Europa fra 2014.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Snakk sammen slik at dere alle vet hvilke forventinger som finnes til ferien. Å ha realistiske forventninger forutsetter at man har snakket sammen i forkant.

2. Bruk tid i forkant

Sett gjerne av noe tid til parforholdet i forkant, slik at dere er i god trening. Husk det kan ofte være nok med bare litt mer berøring, flere komplimenter og litt brudd i inngrodde rutiner.

3. Vær realistisk

Lag realistiske planer for parforholdet i ferien: Tilpasset barn, svigerforeldre og andre dere reiser sammen med.

4. Rens lufta og planlegg

Ta opp vanskelige tema som ligger og ulmer før dere reiser på ferie. Planlegg hvor mye dere vil være sammen og hvor mye dere kan og vil gjøre hver for dere, og hvor mye penger dere vil og kan bruke.

5. Fordel oppgaver

Om dere skal bo sammen over tid bør dere lage en arbeidsfordeling på matlaging og rydding. Ha også en plan for hvordan dere skal snakke sammen dersom det ikke går helt som planlagt.

6. Bli enig om alkoholbruk

Snakk om bruk av alkohol. Avklar et forbruk både foreldre og barn, men også de voksne seg i mellom, kan ha det trygt og hyggelig med.

7. Legg vekk mobilen

Ta et aktivt valg om å legge vekk mobilen. Det er ikke nødvendig å oppdatere Facebook, Instagram og Twitter hele tiden. Det går an å velge å være frakobla mobiltelefonen og Ipaden, til fordel for å være påkoblet hverandre.

LES OGSÅ: Her er psykologens råd til norske par

LES OGSÅ: Så mye bør par krangle